Quantcast
Channel: Tusen Ideer
Viewing all 1057 articles
Browse latest View live

Historien til strikking. Strikkingens historie i Norge og utland til 1900-tallet.

$
0
0

Strikking, kvikk lunsj, solo og ski er arketypiske norske produkter og aktiviteter. Mange tror nok ihvertfall det. De 3 sistnevnte kategoriene skal vi ikke ta for oss i dag, i dette innlegget skal vi ta for oss strikking, og dens historie i Norge og i Verden forøvrig. I dette innlegget skal vi avdekke sannheten om strikking faktisk er så norsk som mange skal ha det til.

I tillegg til å se på opprinnelsen til strikking og hvordan kunsten spredte seg, skal vi se på de moderne strikkebølgene som spredte seg rundt om i landet. At strikking ble svært populært igjen på tidlig 2000 tallet er for de fleste ikke akkurat en stor overraskelse, det som kan være ukjent er dog at tidlig 1900-tallet også hadde en voksende strikketrend. Disse temaene, og mye mer skal vi ta for oss i dagens og fremtidige innlegg om historien til strikking.

Tidlig strikking

Dersom vi er svært strenge med definisjonen til strikking, og kun regner med former for håndarbeid som er nærmest identisk til dagens strikking, så er strikking en overraskende moderne håndverksteknikk.

Det første kjente strikkefragmentet er sokker fra Egypt. Disse sokkene er gjennom karbondatering antatt å være fra år 1100 e.k. Dersom du er en ivrig sokkestrikker, så kan du stolt strikke sokker vitende om at dette er en strikk kunst med gamle røtter.

Denne sokken er datert til å være fra mellom 1100-1200 år e.k. Sokken er fra egypt. Som du kan se så brukte de spennende mønstre og vakre fargekombinasjoner, selv for nesten 1000 år siden. Grunnet uvant mønster for området, spekuleres det i hvorvidt sokken ble strikket i India. – The textile museum Washington DC, USA.

De første funnene som beviser at strikking har røtter tilbake til år 1100 e.k. er fremvist i den franske arkeologiske boken Tissus d’Egypte, témoins du monde arabe. Dersom du er levende interessert i gamle strikkeformer og -mønstre, og ønsker å praktisere videregående-fransken, så har du nå en glimrende mulighet. Kanskje du til og med finner spennende inspirasjon som du kan bruke når neste gang du strikker sokker? Strikkede sokker med egyptisk mønster fra år 1100 e.k. må kunne kalles svært unikt og vil utvilsomt skape interesse blant dine strikkevenner.

Første strikk?

Ettersom dette er det første håndfaste beviset på strikking, så er det blant historikere og arkeologer antatt at strikking som en håndverksteknikk vokste frem rundt år 1100 e.k. I egypt eller i andre nærliggende områder. Dersom kan vi trygt konkludere med at strikking oppstod i de vestre traktene til Midtøsten, eller et sted i Middelhavsområdet.

Til tross for at strikking, med masker og strikkepinner for å føre garnet gjennom maskene, oppsto i Midtøsten eller i Middelhavsområdet, så er det mange andre lignende håndverksteknikker. Intet oppstår i et vakuum, heller ikke strikking. Andre håndverksteknikker ga inspirasjon til strikking, og nålebinding er altså en av håndverksteknikk som er mest lik strikking.

Nålebinding, forgjengeren til strikking

Nålebinding er ganske likt strikking, men differensierer seg fra strikking ved at det ikke brukes strikkepinner eller masker. Fremgangsmåten er dog noe likt. Med nålbinding brukes en flat nål for å dra tråden gjennom løkker, hvis knute som dannes ikke skal strammes. Knutene som oppstår ved dannelsen av løkkene blir utgangspunktet for neste løkke.

Bilde av forhistoriske fragmenter fra nålebinding 4200 år før kristus, strikkefragmenter, fragmenter fra nålebinding
BILDETEXT: Nålebinding fragmenter fra Tybring Vig, Danmark. 4200 år f.k. Copyright : https://spiraltextile.com/, alle rettigheter reservert spiraltextile.

Nålebinding er av mange antatt som en direkte forgjenger til strikking. Dessverre har denne håndverksteknikken avtatt i populæritet de siste århundrene – til fordel for strikking. I motsetning til strikking så er plagg fremstilt med nålebinding mer robuste, og har det mer vanskelig for å rakne opp. Dette gjør at dersom en del av tøyet blir slitt, så kan denne delen klippes bort og hullet kan lett repareres.

Nålebinding har funnet sted i mange årtusen. I Tybrind Vig, Danmark, er det funnet fragmenter fra tøy fremstilt av nålebinding, som gjennom karbondatering er estimert til å være fra år 4200 f.k.

Til tross for at det er gjort funn som viser at Nålebinding var en utstrakt håndverksteknikk for 6000 år siden i Skandinavia, så finnes det enda eldre funn. Det eldste arkeologiske funnet som viser nålebinding er datert til å være fra år 6500 f.k. Dette funnet ble gjort i Nehal Hemar hulen, i dagens Israel.

Akkurat hvilke plagg fragmentet på bildet over stammer fra, er dessverre ukjent. Det vi faktisk foreløbig kan konkludere, er at håndverksteknikken nålebinding, som er en forgjenger til strikking, har eldgamle røtter – også i Skandinavia.

Tidlig strikkeindustri

Med store konsern som omsetter for over 250 millioner kroner i året, som blant annet Sandnes Garn gjør, så kan det være lett å tenkte at strikking er blitt for kommersielt. Vi kan ikke klandre deg for å ha den tanken, men det som kan være overraskende for enhver strikker er at dette ikke er en nytt fenomen.

Siden strikkingen sin spede begynnelse så har strikking vært en hobby, nødvendig kunnskap og et kommersielt prosjekt for noen. I viktige hansabyer som Lubeck, Hamburg, Kiel, og andre handelsbyer som Paris og London, vokste det frem strikkelauger. Dette var beskyttede klubber der mestere utførte strikking, mens yngre generasjoner strikkere lærte av deres strikkemestere.

Strikkelauger

Gammelt maleri fra 1500 tallet, strikkeprodukter selges på marked
Dette var et typisk marked på 1500-tallet. Her kunne diverse strikkeprodukter også selges av håndverkere og Hansa-kjøpmenn. Av ukjent maler.

Strikkelaugene var forbeholdt mennene. Du hørte det riktig, det var menn som stod bak strikking sin fremvekst som et kommersielt produkt. Dette står i stor kontrast til dagens situasjon, der størsteparten av aktive strikkere er kvinner. Fra 1300 tallet vokste de store strikkelaugene frem, her satt det profesjonelle mannlige strikkemestere og lagde flotte klesplagg.

Dersom en trodde man hadde det som trengtes for å bli en profesjonell strikker, så ville ikke det holde for å bli med i strikkelaugene. Man måtte ofte først være en hjelpegutt og utføre de uønskede jobbene som å vaske bort grisemøkk fra bingene i byen, vaske gulvet og bære garn og ull i mange år, før man omsider ble betrodd æren av å kunne bruke strikkepinnene i laugen.

Det var stor etterspørsel etter de ferdigstrikkede plagene. Strikkede plagg kunne by på spennende mønstre, god kvalitet og varmende ullklær. De stive linklærne som vanligvis var brukt i middelalderen var ofte mildt sagt sett på som mindreverdig sammenlignet med de flotte strikkeplaggene.

Mange i dag tror at klesplagg, og alt annet ellers, var svært grått og trist i middelalderen. Dette stemte ikke. Flotte fargestoffer kom med de Nord-Italienske kjøpmennene fra midtøsten, eller ble fremstilt fra blomster og mineraler som kobalt. Disse fargestoffene ble brukt for å farge garnet. Dette gjorde at de profesjonelle strikkerne i laugene kunne lage flotte og fargerike klær, med spennende mønstre i forskjellige farger.

En strikkende adel

Selv om strikking oftest fant sted blant de profesjonelle strikkerne i laugene i de store handelsbyene, så var det raskt en annen samfunnssjikt som tok til seg strikkekunsten.

Kvinner i den europeiske adelen begynte rundt sent 1300/ tidlig 1400 tallet å strikke. Ettersom disse kvinnene hadde residens blant kongelige hoff og aristokratiske slott, så strikket de ikke ut av nødvendighet. Strikking hos adelige kvinner var utvilsomt en hobby.

Dette er svært spennende for oss i det 21 århundre, ettersom at strikking per i dag primært utgjør en hobby. Med t-skjorter for 50 kroner fra billigkjeder, og klær sendt fra Kina med bare et par tastetrykk så trenger strengt tatt heller ikke vi å strikke for overlevelse. Dette gjør oss på mange måter ganske like adelskvinnene fra middelalderen i Europa. 

Strikking som en hobby

Med andre ord, som da som når, så var strikking en hobby. Det var et tidsfordriv og noe å fikle med på fritiden sin. Hvem kan klandre dem? Det er jo tross alt en særdeles spennende og givende hobby. Og det beste med hobbyen er jo at man får flotte resultater i form av vakre plagg man stolt kan bære. Adelskvinnene i middelalderen fant nok mye av den samme motivasjonen med strikking.

Med svært viktige og synlige kvinner som strikket, så ble det nok mye snakk om denne kunstformen, og man kan jo anta at det var takket være adelskvinnene at denne håndverksteknikken omsider spredte seg nordover. De velstående nordmennene ville nok imotkjempe sitt mindreverdighetskompleks ved å emulere disse flotte og høytidelige adelskvinnene på kontinentet. Og utrolig nok, så kom strikkingen til Norge relativt kort tid etter at adelskvinnene på kontintent tok strikking til sitt hjærte.

Ettersom at adelskvinner likte å strikke, så tok det ikke lang tid før flotte og praktfulle malerier ble bestilt. Malerier på middelalderen ble ofte bestilt av rike personer med penger, og det var deres støtte som gjorde så malere kunne livnære seg av sitt yrke. Og da kan man jo tenke seg at det ikke var så fjernt å bestille diverse malerier som tok for seg en av deres favoritthobbyer, nemlig strikking. Gjennom dette har vi fått flotte middelaldermalerier som fremviser strikking, og som om det ikke var nok, så ble strikking nærmest løftet opp til noe guddommelig.

Maleri av jomfru maria som strikker, strikking, jomfru maria strikker
Med strikking som et populært tidsfordriv blant adelen, så tok det ikke lang tid før strikking fant sin plass i malerier. Her kan man se et maleri av Jomfru Maria som strikker. Maleriet er malt av Meister Bertram som levde fra 1345 til 1415.

Strikking kommer til Norden

I dag er Norge ganske raske med å trekke til seg ny teknologi og teknikk. I middelalderen var vi dessverre ikke fullt så høyteknologiske og moderne som våre venner på kontinentet. Nye og trendy teknologier og herunder håndverksteknikker spredte seg ikke fullt så raskt opp nord, og vi hang noe etter.

Omsider kom strikking til Norge. Akkurat når strikking nådde Norge er ukjent, men det første arkeologiske beviset i Norge inneholdende fragmenter fra strikking, er datert til å være fra mellom 1476 og 1525. Vårt første strikkefunn ble gjort på Finnegården i Bergen. Dette er ikke direkte overraskende ettersom at Bergen frem til 1600 tallet faktisk var Nordens største by.

I Bergen hadde hansa-kjøpmennene satt opp sine kontorer, disse kan man faktisk se den dag i dag på Bryggen. Som tidligere nevnt over, så begynte strikking som et kommersielt produkt i laugene i hansabyer. Derfor er det logisk å trekke konklusjonen av det var de tyske kjøpmennene og håndverkerne som brakte strikking med seg til Bergen.

Bergen, Norges strikke-hovedstad?

En kan spekulere i om strikking oppsto i Bergen som et kommersielt håndverk ment for salg, eller om adelen brukte det som et tidsfordriv. Det er nærliggende å tro at det forelå en kombinasjon av de to. Uavhengig av motivasjonen og formålet med innføring av strikking til Bergen så gjorde endelig strikking sitt inntog i Norge. Fra Bergen spredte strikkingen seg rundt om i landet.

Som med alt annet på denne tiden, så hang Norge, muligens med unntak av Bergen, en god del etter våre skandinaviske naboer. Med tidligere strikkefunn gjort på Island, Færøyene, Danmark og Sverige, så er det ganske mulig at vi var de siste i Norden til å lære å strikke.

Strikkingen sprer seg om i landet

I Norge på 1500-tallet, var det en svært liten middelklasse. Med unntak av kjøpmenn og håndverkere i Bergen, Christiania, Nidaros (Trondheim), Borg (Sarpsborg) så var det få personer som tilhørte middelklassen. Dette virket svært lammende for spredningen av strikking, ettersom at svært mange bønder og fiskere på denne tiden drev det vi i dag kaller selvbergingsjordbruk. Denne formen for jordbruk viser til at personer var svært opptatt av å brødfø seg selv og sine, og derfor ikke hadde mange ressurser til å bedrive hobby eller strikking.

De fleste som tilhørte jordbruket på denne tiden hadde kun et par plagg, og disse var gjerne fremstilt av lin. Når vinteren slo inn så bærte bøndene gjerne jakker av tovet ull, eller pels dersom de var heldige.

I følge Store Norske Leksikon, så var det gjennom fattigvesenet at strikking ble utbredt som en håndverksteknikk, også blant de lavere samfunnssjiktene. Fattigvesenet var et samfunnsorgan som skulle bidra med muligheter for de vanskeligstilte i samfunnet å kunne livnære seg.

For å lære de fattigste og mest vanskeligstilte et virke de kunne utføre for å livnære seg, så tok fattigvesenet til seg strikking. Mange fattige samlet seg sammen for å strikke, plaggene ble så solgt for å livnære de vanskeligstilte. Så takket være fattigvesenet spredte strikking seg fra og kun være en hobby for de rike og en handelsvare for håndverkere i byene, til å også bli en aktivitet som fattige bedrev.

Strikking blir allemannseie

Med en sakte utbredelse fra Bergen, og via fattigvesenet ut til fattige og arbeidsløse så ble strikking omsider allemannseie. Det ble oppført manufakturhus, altså primitive fabrikker, der mange fattige satt og strikket for å livnære seg. Dette er et prakteksempel på en førindustriell fremstilling av et produkt på en stor skala.

Jenter i bunad som strikker, strikking 1800-tallet, strikking i gamle dager
Her kan man se to strikkeglade kvinner ikled bunad. Jakken i bunaden var selvstrikket. Foto av Marcus Selmer, antatt å være fra 1870.

Strikking forble et virke for mange fattige frem til 1800 tallet. Det var for de aller fleste deres hovedjobb. Men fra og med 1800 tallet skjedde det noe spennende. Med den industrielle revolusjonen i sin spede barndom i Norge, så fikk folk flest litt bedre levekår. Folk kunne nå bedrive noen simple former for fritidsaktiviteter, men det var viktig at disse aktivitetene ikke var helt meningsløse, men bidro med verdier som kunne inngå i deres hverdag.

Strikking skulle bli en av disse aktivitetene. Dette skulle bli et yndet avbrekk fra en ellers slitsom hverdag fylt opp med fremstilling av mat, drikke, husarbeid og barnepass for mange kvinner.

Mange kvinner rundt om i vårt langstrakte land tok til seg strikking. Gjennom strikkingen kunne mange utfolde seg kreativt, og som et resultat ble mange av våre mest kjære strikkemønstre til fra 1800-tallet.

Strikking i husfliden

Med forbedrede teknikker og fremveksten av industriell fremstilling av garn, så ble strikking fort allemannseie. Før dette var strikking forbeholdt profesjonelle strikkere, gjennom lauger, fattigvesenet eller enkle fabrikker, eller som en hobby forbeholdt de adelige.

Med billig garn, endelig tilgjengelig for massene, så spredte strikking seg raskt rundt om i landet. Dette førte til at mange tydde til strikking for å sikre seg varme og gode klesplagg, samt for å ha noe spennende å bedrive tiden med.

Når vinteren satte inn, så var det lite jordbruk å ta fatt i. Dette var en tid da nærmest hele familien var samlet for å lage klær og bearbeide innsamlede råmaterialer fra varmere årstider.

Det var kanskje inne i en stue på denne tiden av året på 1800 tallet at mange av de flotte mønstrene vi i dag strikker, ble til.

Dette er del 1 av totalt 3 innlegg som tar for seg strikkingens historie i utland, og i Norge. Link til neste innlegg kommer her innen en uke. Vi håper du hadde en god lesning, følg med for fortsettelsen. 

Innlegget Historien til strikking. Strikkingens historie i Norge og utland til 1900-tallet. dukket først opp på Tusen Ideer.


Enkel Genser – hvordan strikker man en genser? (NY 2020)

$
0
0

Ønsker du å strikke en enkel genser?

Flott! For da har du kommet til rett sted, for etter du har lest dette innlegget, skal du ha kunnskapen du trenger, for å strikke en fin og enkel genser!

Sammen med meg i dette innlegget, skal vi gå igjennom, steg for steg om hvordan man strikker en enkel genser.

enkel genser, strikke, tittinngarn

Før vi starter

Jeg vet du gleder deg veldig til å starte å strikke en genser, men det kan være greit å først gå igjennom noe litt mer grunnleggende først.

Derfor:

Om dette er første gang du strikker, anbefaler vi å lese dette innlegget om hvordan man strikker sitt første skjerf.

Der går vi gjennom alle stegene en nybegynner trenger for å komme igang med sine strikkeverk.

Du lærer også litt om de forskjellige pinnene som finnes i den fantastiske verden innen strikking.

Hva du trenger

Man kan dessverre ikke strikke en enkel genser ut fra tynn luft!

Dette trenger du:

  • Garn
  • Parpinner
  • Synål

Men hvor får du tak i dette?

Enkelt!

Bare ta en tur innom Titt inn garn, der får du tak i alt du trenger!

Du trenger mer garn enn du tror

Det krever en del garn for å strikke en genser, her er en enkel punktliste du kan følge når du bestemmer seg for hvor mye garn du trenger.

  • XS (81cm) 3 nøster
  • S (91cm) 4 nøster
  • M (102cm) 4 nøster
  • L (112cm) 5 nøster
  • XL (122cm) 5 nøster
  • XXL (132cm) 5 nøster

Selvfølgelig trenger du ikke å følge dette til punkt og prikke, men det kan være et bra utgangspunkt.

Klar for å starte med en enkel genser?

Vi strikker først 4 deler, for å så sy dem sammen til en ferdig og god genser.

Disse delene er 2 ermer, forsiden og baksiden av genseren.

Vi starter med å strikke forsiden og baksiden.

Legge opp masker

Første steget i å strikke en enkel genser er å legge opp alle maskene du trenger.

Om du er usikker på hvordan man legger opp masker, kan du lese hvordan man legger opp masker her.

Her er maskene du trenger til riktig størrelse til forsiden og baksiden til genseren:

  • XS (56 masker)
  • S (63 masker)
  • M (70 masker)
  • L (77 masker)
  • XL (84 masker)
  • XXL (91 masker)

Steg for steg

Har du fått på alle maskene du trenger for å strikke en enkel genser?

Fott!

Bare følg stegene under, så sitter du snart med din nye, og fantastiske genser!

  • Det første vi skal strikke, er selve linningen til genseren. For å strikke linningen til genseren, rettstrikker du 6 rader. Da vil du sitte med et stykke som skal brukes nederst på genseren, altså linningen.
  • Nå som du er ferdig med linningen, så er det på tide å glattstrikke. Dette gjør du til stykket ditt når cirka 38 cm i lengde.
  • Fell av de første 4 maskene i de 2 neste radene. Du vil da sitte med 4 masker mindre på hver side av stykket ditt.
  • Glattstrikk til du når lengden du trenger til genseren din.
    • XS (53 cm)
    • S (54,5 cm)
    • M (56 cm)
    • L (57,5 cm)
    • XL (59 cm)
    • XXL (60,5 cm)
  • Nå som du har lengden på genseren, feller du av resten av maskene.
  • Etter du har strikket ferdig den ene delen av genseren, repeterer du prosessen igjen, for å lage et identisk stykke.

Så, hvordan gikk det?

Om du har kommet deg hit, burde du være utrolig stolt over deg selv.

Selv om dette er hvordan man strikker en enkel genser, så krever det ganske mye.

Når du er klar, kan vi begynne med ermene til genseren.

Ermene

Ingen genser er komplett uten ermer!

Du er snart ferdig med genseren din nå, bare stå på litt til!

Jeg skal sammen med deg, gå igjennom steg for steg hvordan man strikker ermene.

Her er stegene:

  • Igjen så må man legge opp maskene før man kan starte å strikke.
    • XS (31 masker)
    • S (32 masker)
    • M (34 masker)
    • L (35 masker)
    • XL (37 masker)
    • XXL (38 masker)
  • For å lage kanten på ermene, rettstrikker du 6 rader. Da får du en fin og god kant på ermet ditt.
  • Nå glattstrikker du til du har strikket rundt 30 rader totalt.
  • Begynn nå å øk antall masker, med en maske, for hver fjerde rad.
  • Fortsett å glattstrikke og øke antall masker, helt til du har nådd ønsket lengde på ermet. Her er målene:
    • XS (47 cm)
    • S (48 cm)
    • M (49,5 cm)
    • L (51 cm)
    • XL (52 cm)
    • XXL (53 cm)
  • Nå som du har riktig lengde på ermene, er det på tide å felle av maskene dine.
  • Du vet kanskje hva som kommer nå? Om du sa, «Gjenta prosessen en gang til» så har du helt rett! Bare strikk enda et erme på samme måte.

Enkelt sett sammen din genser

Sitter du nå med, foran og baksiden av genseren og 2 ermer?

Da kan vi starte med å sette sammen delene til en fin genser.

Men hvordan spør du?

Lett!

Sy sammen ermene til genseren.

Når ermene er sydd sammen, syr du sammen skulder kantene på genseren.

Sett deretter inn ermene i arm hullene til genseren, og sy de på.

Sy sammen resten av genseren nedover, til du har kommet til slutten, og har en komplett enkel genser!

Nå er det bare en ting som gjenstår

Vreng om genseren din, så du skjuler sømmene på innsiden.

Det var det siste steget!

Du kan nå puste ut, og bare nyte følelsen av din nye helt selv strikkede genser.

Om du likte denne guiden, kan du gjerne legge igjen en kommentar, og fortell oss hvordan din genser ble.

Del også gjerne innlegget med dine venner, det setter vi utrolig stor pris på. 🙂

Har du lurt på historien til strikking? Du kan nemlig lese vårt nye innlegg hvor vi tar deg igjennom en spennende strikke historie!

Innlegget Enkel Genser – hvordan strikker man en genser? (NY 2020) dukket først opp på Tusen Ideer.

Historien til strikking 1900-1960

$
0
0

1900-tallet skulle bli et turbulent tiår for strikking. Med romantikken, høyere grad av selvstyre og grunnloven ferskt i minnet, skulle nordmenn forsøke å finne seg selv. Dette skulle ha uante konsekvenser for strikking. Strikking skulle vise seg og ha en svært viktig rolle i Norsk samfunn og kultur i de seks tiårene fra 1900 til 1960. 

Dersom du ikke allerede har lest den, se innlegg nummer en i serien «historien til strikking» første del

Året er 1905, og Norge er endelig frigjort. Vi har vent oss til å ha en høyere grad av selvstyre helt siden vi fikk grunnloven på plass i 1814. Helt siden 1537 hadde Norge vært under et Skandinavisk (Kalmar unionen), Svensk eller et Dansk flagg. Nå var det på tide at det norske flagget skulle flagre i vinden.

Etter 400 år under Dansk eller Norsk kontroll var det vanskelig å definere det som var typisk norsk, vår særegenhet var svært utydelig definert, og mange i Sør og Øst Norge følte en større tilhørighet til personer i København, som til en landsmann i Tromsø. Det var på tide å bygge en felles norsk identitet, strikking skulle få en overraskelse del i denne nasjonsbyggingen.

Det er viktig å merke seg at nasjonsbyggingen startet ikke brått da Norge ble en selvstendig nasjon. Den startet på mange måter ved grunnloven i 1814, og senere i romantikken. Nasjonsbygging på 1900-tallet var en naturlig fortsettelse av tidligere innsats.

Strikking, det typiske norske?

På jakt etter en felles identitet lette vi nordmenn etter gjenstander, tradisjoner og andre konsepter alle nordmenn kunne gjenkjenne seg i. Strikking skulle vise seg å bli en viktig tradisjon for byggingen av en felles norsk identitet.

Strikking hadde allerede på 1800-tallet begynte å ta av for fullt i Norge. Mange personer i by, kyst og på land hadde tatt til seg strikking. Dette resulterte i fremveksten av mange lokale strikkemønstre. Strikkemønstrene bestod gjerne av forskjellige motiver som blomster, snøkrystaller i forskjellige farger som representerte de lokale forholdene til distrikter.

Med bergensbanen sin åpning i 1909, og en radikal forbedring av norsk infrastruktur, kunne personer raskere reise gjennom sitt nye land. Dette førte til at det ble lettere for lokale tradisjoner til å bli nasjonale tradisjoner. Med kulturutveksling mellom strøk som tidligere var nærmest utilgjengelig å reise til, så ble lokale strikkemønstre spredt rundt om i landet.

Annichen Sibbern, hele Norges strikker

Ivar Aasen og Asbjørnsen & Moe hadde tidligere reist land og strand rundt for å samle inn dikt, folkehistorier og dialekter. Nå var tiden kommet for å samle inn lokale strikkemønstre. 

Annichen Sibbern gjorde den svært viktige jobben med å samle inn strikkemønstre og andre strikke-tradisjoner fra forskjellige bygder. Mange av disse mønstrene fant henne på de nyåpnede museene som viste frem norsk kultur og tradisjon. Norsk Folkemuseum var et av disse museene.

I tillegg til å studere strikking og strikkemønstre ved museene, reiste henne rundt om i landet for å finne strikkemønstre i sine naturlige elementer. Selbu, Hallingdal, Telemark, og Jæren var steder hun reiste til for å innsamle strikkemønstre.

Forsiden til boken «Norske strikkemønstre» av Annichen Sibbern

Annichen Sibbern var født og oppvokst i en husholdning med en sterk interesse for norske tradisjoner, husflid og norsk selvstendighet. Dette tok henne med seg i sitt arbeid. På mange måter kan hennes arbeid sees på som mer enn bare en kolleksjon av strikkemønstre, det var også nasjonsbygging på sitt beste. Derfor mener vi at henne bør få en større plass i historiebøkene ved siden av andre viktige nasjonsbyggere som de fire store, Ivar Aasen og Asbjørnsen & Moe.

Etter endeløse år med hardt arbeid og reiser rundt om i landet, samlet Annichen Sibbern sine strikke-funn i en bok. Denne boken ble, og blir av mange fortsatt ansett som selve strikkebibelen. Denne boken bærer det svært treffende navnet “Norske strikkemønstre” og ble utgitt i 1929.

«Norske strikkemønstre»

I “Norske strikkemønstre” ble mange lokale strikkemønstre som setesdal- og selbu-mønsteret popularisert. Disse mønstrene som tidligere tilhørte mindre distrikter, ble nå strikket i stuer fra Hammerfest i Nord til Kristiansand i Sør. Som om det ikke er stor nok geografisk spredning, så ble boken også oversatt til engelsk og har derfor spredt seg verden rundt.

Norske strikkemønstre har fortsatt en stor relevans i norsk strikking, og vært inspirasjonskilden til utallige design og mønstre som blant annet Mariusgenseren.

Genserens popularitet øker

Ingenting er vel så flott som den typiske norske strikkede genseren. God og varm på en kald vinterkveld, og luftig på en varm påskedag. Denne genseren må ha vært populær i Norge i lang tid, eller? Dette stemmer overraskende ikke. Den typiske strikkede ullgenseren med flotte mønstre og design er et relativt nytt fenomen.

Ullgenseren slik vi kjenner den drar inspirasjon fra gensere brukt av sjømenn for å holde seg varme ute på sjøen. Historien om hvordan denne strikkegenseren en gang forbeholdt sjømenn ute på det kalde havet, ble et kjært klesplagg hos hvermannsen, det er like spennende som det er overraskende.

Sjømann som bærer på et tre, sjømannsgenser, strikkegenser sjømann, strikking, strikking historie
Sjømann ikledd typisk strikket sjømannsgenser. Foto av: Anders Beer Wilse 1909

Strikkegenseren var altså ikke så populær blant folk flest før 30-40 tallet og utover. Vi kan til stor grad takke datidens kjendiser for at dette flotte plagget endelig fant sin vei inn i våre klesskap.

Tidlig 1900-tallets rollemodeller var ikke lettkledde “instagram-influensere” og hiphop-artister,  datidens rollemodeller og superkjendiser var polfarere, selfiskere og skiløpere. Noe senere skulle også jazzartistene gjøre sitt inntog i Norge, men de brakte nok ikke med seg noen strikkegensere.

Det var først polfarerne som skulle gjøre strikkegenseren populære. Polfarere brakte ofte med seg en fortid som selfiskere og var ivrige sjømenn. Som ivrige sjømenn så viste polfarerne hvilke klesplagg som ville holde dem varme ute på sjøen og på pol-isen. Dette plagget var såklart en strikket ullgenser.

Strikkegenseren, polfarere og sportsutøvere 

Polfarerne våres visste hvordan en skulle holde seg varm. Ikledd en varm strikkegenser av ull, og en ullkåpe kunne Fridtjof Nansen og Roald Amundsen erobre både nord, og sørpolen. Her hjemme hente det støtt og stadig at disse tidlige superkjendisene gikk rundt ikledd sine sjømannsgensere.

Fridtjof Nansen på ski ikledd strikkegenser, fridtjof nansen genser, nansen genser, islendergenser, strikking, strikking historie
Fotograf: L. Szacinskis, 1890 – Her kan man se Fridtjof Nansen ikledd en strikkegenser. Denne genseren kan ligne på dagens «islendergenser»

Disse kjendisene var ikke som dagens kjendiser, de var ekte, og lite var tilbakeholdt fra fasaden de viste til sin omverden. Som du kan se på bildet var de heller ikke forfengelige, ikledd en strikkegenser med et stort hull lot Nansen seg avbilde når han var ute på en skitur. Bilder som dette skulle spre strikkegenseren sin popularitet blant det norske folk.

I tillegg til polfarere som Fridtjof Nansen og Roald Amundsen, så var det også en annen gruppe kjendiser som skulle blir rollemodeller for den mer og mer populære strikkegenseren. De av oss som har vært rundt en stund, kan nok huske at skiløperne i bakken var ikledd helt andre klær enn bare trange og aerodynamiske drakter. Før var det faktisk ikke uvanlig at toppidrettsutøverne var ikledd strikkegensere i bakken.

I tillegg til å være svært varmende, så var det faktisk et kommersielt samarbeid mellom mange strikkedesignere og toppidrettsutøvere. Mange av våre mest kjære og kjente strikkegensere kom faktisk til live gjennom kommersielle samarbeid med toppidrettsutøvere.

Thorleif Haug på ski, strikking historie, skiløper i genser
Fotograf/ utgivere: Henriksen & Steen, 1923 – Thorleif Haug

Eskimo og Marius-genseren

Dersom Annichen Sibbern skal få førsteplassen på hierarkiet over våre viktigste strikkere og -designere for det 20 århundre, så må vi nesten gi en pallplass til Unn Søiland Dalen og Bitten Eriksen også.

Bitten Eriksen, mor til Marius Eriksen (dette fornavnet skal vise seg å snart bli viktig), var en ivrig strikker. Bitten var mønsterdesigner for Dale Garn og strikket gensere blant annet inspirert av setesdalsmønsteret. Når hennes sønn, krigshelten jagerflypiloten Marius Eriksen kom tilbake fra fangenskap i en tysk fangeleir etter krigen, så ble sønnen premiert med blant annet en flott strikkegenser som Bitten hadde påbegynt allerede i 1943.

Den første genseren skulle ikke vise seg å endre på norsk strikkehistorie. Men det skulle ikke ta langt tid før Bitten og Unn skapte norsk strikkehistorie. Unn Søiland Dalen som hentet mye inspirasjon fra blant annet Annichen Sibbern designet eskimogenseren i 1952, og mariusgenseren i 1954.

For å popularisere disse genserne, så fikk de Jytte Ibsen til å ikle seg i eskimogenseren. Marius Eriksen ble også ikledd en genser, nemlig mariusgenseren. Skuespillerne brukte genserne under filminnspillingen til filmen Troll i Ord som premierte i 1954. Dette var et storslått eksempel på en tidlig produktplassering i norsk film. Dette viser at produktplassering, altså å bevisst plante produkter, eller kle opp skuespillere i bestemte klær ikke er et nytt fenomen.

Strikking inn i populærkulturen

Etter at Norges befolkning fikk se Jytte Ibsen og krigshelten Marius Eriksen ikledd nymotens strikkegensere fra Unn Søiland Dalen, så ble disse genserne raskt populære. På samme måte som mange av dagens ungdom nærmest trygler sine foreldre om den rette merkejakken for å passe inn på skolen, så ble mariusgenseren og eskimogenseren det siste på motefronten.

Ungdom og voksne tryglet sine foreldre om å strikke de svært så populære motegenserene. Dette var et gjennomtenkt markedsføringsstunt fra blant annet Sandnes Garn som tidligere hadde kjøpt rettighetene til salg av strikkeoppskriftene til eskimogenseren og mariusgenseren.

Sandnes Garn, eller Sandnes Uldvarefabrik som det het til midten av 80-tallet opplevde en storslått økning i sin omsetning som følge av gensernes økte populæritet. 

Opphavet til Marius-genseren er et noe omstridt tema, selv den dag i dag. Mange peker på Unn Søiland Dalen som den rettmessige designeren og oppfinner av genseren, mens andre mener at det var Marius sin mor, nemlig Bitten Eriksen som opprinnelig fant opp genseren. Uavhengig av hvem det var, så er vi svært så takknemlige for at denne flotte genseren er blitt allmenn tilgjengelig for strikkeentusiaster.

Marius Eriksen som nå var en premiert krigshelt og skuespiller, kunne krone seg med enda en tittel, og det var så klart alpinist. Ved OL i Cortina ble enda et arketypisk eksemplar på den norske strikkegenseren til. Moren Bitten Eriksen strikket cortina-genseren til Marius for OL i Cortina i 1956. Denne genseren ble den offisielle OL-genseren til det norske skilandslaget i 1956.

Bitte, som jobbet i Dale, sikret Dale rettighetene til genseren. Dette skulle vise seg å bli deres motstykke til Sandnes Garn sin Eskimo- og Mariusgenser.

Krigens påvirkning på strikking

Nå skal vi hoppe noen år tilbake igjen. I tillegg til toppidrettsutøvere og polfarere sin bruk av strikkegenseren, så var det nemlig en annen faktor som også løftet frem strikking som en svært etterlengtet og populært tidsfordriv. Denne faktoren var faktisk krigen.

I krigens tidlige dager i Norge, så ble nordmenn oppfordret til å strikke varme og gode plagg for å varme soldatene våre. Under okkupasjonen ble mange motstandsfolk også støttet i form av donasjon av en rekke hjemmestrikk.

Rasjonering og strikking

I tillegg til strikking som produksjon av klær til de norske styrkene, så ble strikking -igjen til en nødvendighet for mange nordmenn. Med tanke på at den industrielle revolusjonen fikk solid fotfeste i Norge i løp av 1800-tallet, så hadde mange nordmenn vent seg til billige tekstiler og vevde plagg. Under krigen ble denne tidligere billige og svært så tilgjengelige strømmen av billige klær svært redusert. Med en internasjonal handel som hadde nærmest stoppet opp under krigen, ble bomull raskt til en mangelvare blant vanlige folk.

Med en stopp av billig import av britiske bomullstekstiler og andre importvarer, måtte nordmenn igjen se til lokale produkter for å mette og varme seg. Strikkingen, ble som den tidligere hadde vært for mange hundre år tidligere, til en nødvendighet for å skaffe seg gode og varme klær.

I tillegg til å bli en nødvendighet, så ble strikking raskt til et symbol på motstand og det typiske norske. En faktor som skulle bidra til at strikking ble et symbol på motstand var den røde toppluen. Hvorfor akkurat toppluen skulle bli et symbol på det norske er det mange som lurer på. En grunn kan være dens likhet til den revolusjonære røde luen fra den franske revolusjon, samt at luen lenge hadde inngått i norske folkedrakter og -fortellinger.

Ustilte røde toppluer på norsk forsvarsmuseum, strikking, strikkingens historie
Av Wolfmann – Eget verk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64584537 / Bildet er tatt på forsvarsmuseet

Den røde toppluen ble som regel fremstilt på to måter, enten som tovet ull, eller så var den strikket. Gjennom strikking av røde toppluer, klær til militæret og motstandsfolk samt til eget bruk, ble strikkingen raskt et viktig symbol på motstand og det typiske norske.

Strikking som et norsk symbol

Som det fremkommer i artikkelen, så stod strikkingen svært sentralt i de første 6-tiårene på 1900-tallet. Gjennom selvproduksjon av klær under krigens rasjonering, symbol på motstand mot tyskerne, norske toppidrettsutøvere og polfarere ikledd strikkegensere, husfliden, og nordmenn sin søken etter det typiske norske etter autonomitet fra Sverige og senere selvstendighet, så var strikkingen nå blitt synonymt med det norske.

Følg med på bloggen for å se vårt neste innlegg i serien “historien til strikking”, det neste innlegget skal ta for seg historien frem til i dag. Som vi sier her på tusenideer.no, vi strikkes!

Innlegget Historien til strikking 1900-1960 dukket først opp på Tusen Ideer.

Nancykofter i alle farger

$
0
0

❤🧡💛💚💙🖤💗

Hva er vel bedre enn å bruke den ekstra tida vi har fått nå i disse coronatider til å strikke seg noe fint, feks en fin kofte til våren💚

Det finnes utrolig mange fine kofter «der ute», og hver kofte finnes i masse forskjellige farger, tilpasset den enkelte bruker av kofta❣

🧶

Jeg la min elsk på Nancy-kofta fra Sandnesgarn, som så mange andre, for noen år siden. Til nå har jeg produsert 4 eksemplarer av denne kofta i forskjellige farger. Den første strikket jeg i «standardfargene» i oppskriften fra Sandnesgarn og var veldig fornøyd med det. Den er strikket i originalgarnet Mini Alpakka, et nydelig garn, mykt og varmt. Den lille rosa er også strikket i dette garnet og har blitt flittig brukt i barnehagen.

Tittinngarn.no har masse fint garn man kan bruke til denne kofta

🧶

🧶

Den mørkeblå og den grønne er strikket i andre garn, og det er moro å se hvordan strikkeplaggets uttrykk blir ulikt med forskjellig garn. 

Den blå strikket jeg til meg selv og valgte å strikke den 20 cm lenger enn vanlig. Det ble et langt prosjekt, med ekstra lengde, stor størrelse og tynt garn, men jeg er superfornøyd! 

🧶

Mønsteret i Nancy inneholder 4 forskjellige farger og det er ikke alltid lett å se for seg hvordan fargene spiller sammen i mønsteret.

Mye mønster og mange farger som skal passe sammen

http://www.strikkefarger.net finner du en fargevelger til blant annet Nancy-kofta og den er helt super å bruke! Det er bare å drømme seg bort i farger❤🧡💛💚💙🖤💗

🧶

Det er mye jeg liker med Nancy-kofta, blant annet tykkelsen. Med relativt tynt garn, 27m/10cm, blir det en lun kofte som kan brukes under ytterplagg eller alene en fin vårdag eller sommerkveld.

Jeg er også veldig glad i rundfelling, både fordi det gjør montering lettere og fordi man unngår klumpete sømmer i armhulen.

Mulighetene til å gjøre det til sin egen kofte med forskjellige farger, å kunne variere om man vil ha 3 eller 4 farger i mønsteret gjør dette til en av mine favoritter. Utallige muligheter, utallige uttrykk❣

Lykke til med din Nancy-kofte❣

🧶

Tittinngarn.no har masse forskjellig, nydelig garn. Med koden «synne» får du 10 % på bestillingen som leser av dette innlegget. 

🧶

Vi strikkes 💙

🧶

Innlegget Nancykofter i alle farger dukket først opp på Tusen Ideer.

Alt du trenger å vite om garn og de forskjellige type fibrene.

$
0
0

Har du kjøpt forskjellige type garn, og ikke egentlig vært helt sikker på hva de er?

Vell.

Vi her på Tusen Ideer har satt sammen en liten artikkel som du kan lese, så får du et bra overblikk over garn, og de forskjellige type fibrene.

Bildet av sau for å illustrere garn

Fiber

Mye av det man kjøper i dag, består av en blanding av syntetiske og naturlige materialer.

Dette er fordi man kan lage kombinasjoner, for å få ulike egenskaper i garn.

Derfor laget vi denne artikkelen, så du vet nøyaktig hva du kjøper.

Naturfiber

Naturfiber er fiber om er laget av planter eller dyr. Her er en liten liste over de forskjellige naturfibrene:

Angora

angorakanin som angorafiber kommer fra

Angora-garn fra angorakaninen er noe av det mykeste man kan få om du skal strikke. Garnet er dessverre veldig vanskelig å spinne alene, derfor blir det spunnet som regel rundt andre fibertråder. Garnet gir et utrolig bra volum, med en glans som minnes om silke.

Silke

illustrasjon for silke som kommer fra silkespinneren

Silke-garn er komplisert å fremstille, gir en utrolig glans og har en veldig stor styrke. Dette gjør silke til noe av det mest eksklusive som brukes innen strikking. Silke fremstilles ved å bruke kokong-trådene til silkespinneren.

Bomull

Bilde av bomull

Bomullsgarn er et av de mest populære naturlige materialene som kommer fra bomulls-planten. Bomull er ganske slitesterk, og er meget behagelig å ha på seg. Dessverre, om bomullen blir våt, holder den ikke bra på varme.

Melkegarn

Melk for å illustrere melkegarn

Melkegarn er et garn som er laget på melkeprotein tilsatt zinkoxid. Melkegarn virker kjølende mot huden, men holder deg også varm om vinteren. På grunn av enzymet zinkoxid, som er antibakteriell, mener man at garnet egner seg for personer med sensitiv hud.

Bambusgarn

bambus der bambus fiber kommer fra

Bambusgarn er et garn som er mykt, sterkt, glansfullt og tar farger godt. Siden garnet er fuktabsorberende, vil garnet føles mindre klamt mot huden når det er varmt ute. Garnet holder også ganske bra på varme, så den vil holde deg varm om vinteren også.

Mohair Garn

to mohair geiter

Mohair-garn kommer fra angorageita. Den er også en av verdens mest eksklusive fiber. Mohairfiberen er meget tynn og glatt, og den krymper ikke. Dette gjør at plagget klør mindre mot huden, noe som mange ønsker.

Lin

linplanten

lin blir fremstilt av stengelen til linplanten. En fordel med å bruke lin garn med prosjektene dine er at linfiber ikke tiltrekker seg støv, noe som gjør den anti-allergisk. Lin garn er også meget lett å jobbe med, derfor anbefales det å bruke dette garnet, dersom du er ganske ny. Lin garn er som oftest blandet sammen med andre fibre, så den ikke blir for grov å jobbe med.

Merinoull

en merinosau som holder masse merinoull

Merinoull-garn kommer fra merinosauen. Dette er et garn som isolerer veldig bra mot kulde, og vil derfor holde deg varm på kalde dager. Ullen absorberer fuktighet veldig bra, noe som gjør at den vil holde på varme selv om den er fuktig. Ullen stikker ikke eller klør, så den egner seg bra for baby- og barne-plagg.

aplakkaull

bilde av en alpakka

Alpakkgarn kommer fra alpakkaen og er sterkere enn mohair og saueull, glatt som silke og mykere enn bomull. Alpakkaullen er en ull som, om den er høy kvalitet, ikke klør og har utrolig bra isoleringsegenskaper. Den holder til og med evnen for bra isolering, selv om den er våt!

Kasjmirull

kasjmirgeita som har en eksklusiv ull

Cashmere-garn kommer fra kasjmirgeita, og er et av de mest eksklusive og dyreste ull. Men det er ikke så rart, fordi ullen er inntil åtte ganger varmere enn saueull, og den klør ikke mot kroppen! Men hvorfor er den egentlig så dyr?? Vell. Saueull klippes fra en sau, mens for å få kasjmir ulla, må man gre frem de fineste fibrene som ligger i under pelsen til geita. For å få nok ull for en genser, trengs det fibre fra omtrent to geiter!

Syntetiske fibre

Vi har nå gått igjennom naturfibrene, men hva med syntetiske fibre, og hva er det?

jo.

Syntetiske fibre er laget og fremstilt ved bruk av råolje. Grunnen for at bruket av syntetiske fibre blir større over tid, er fordi fibrene i mange tilfeller har mange gunstige egenskaper som man vil ha.

Syntetiske fibre har som regel høy vann resistans som gjør at fibrene tørker fortere. De er også minst like sterke som naturlig fiber.

Så her er noen av de mest vanlige syntetiske fibrene:

Polyester

polyester materiell

Polyester er et fiber som blir brukt til garn med gode egenskaper som, vannavisende, elastisk, slitesterkt, krøller seg ikke og i tilleg tørker det raskt. Man kan fort se hvorfor dette er et populært fiber å bruke!

Polyester blir også ofte brukt sammen med naturfibre for å gjøre det enda mer slitesterkt.

Akryl

akryl garn nøster

Akryl er et fiber som kan sammenlignes ganske godt mot ull. Det er et ganske billig garn som kan bli brukt av nybegynnere, når de lærer seg å strikke. Før var Akryl garn veldig stivt, men siden den tid, har ny teknologi gjort det mulig å få frem et ganske bra garn ut fra akryl fibre.

Om du ikke tåler ull, er dette er veldig bra alternativ mot vanlig ull.

Nylon

nylon tråder

Nylon er et fiber som er svært sterkt, elastisk og tar ikke opp fuktighet. Derfor er det lite sjanse for at bakterier gror på nylon plagg.

Nylon blir som oftest brukt sammen med andre fiber, vanligvis sammen med, polyester, silke, akryl, bomull, ul eller aplakka.

Mikrofiber

mikrofiber klut

Mikrofiber er et fiber som ikke er særlig nytt, men det den er ekstremt tynn, og fremstilles som regel av polyester. Du kjenner kanskje til mikrofiber bruken av mikrofiber best i rengjøringskluter, det er de klutene som «fester» seg fast i fingrene dine!

Spandex

spandex materiell

Spandex er som oftest brukt til treningstøy, eller badetøy. Dette er fordi fiberet er utrolig elastisk, og påvirkes ikke av svette, olje, sollys eller fett. Så man kan se fort hvorfor dette er en favoritt for dette bruksfeltet.



Les om NANCYKOFTER I ALLE FARGER her

Innlegget Alt du trenger å vite om garn og de forskjellige type fibrene. dukket først opp på Tusen Ideer.

Hvordan strikke glattstrikk? (NY Guide 2020)

$
0
0

Hvordan strikke glattstrikk?

Om du lærer deg å strikke, er det viktig å lære seg glattstrikk. Glattstrikk er en av de mest essensielle og grunnleggende strikkemetodene, som alle burde lære.

Vi skal i denne artikkelen vise deg hvordan du kommer i gang med glattstrikking på 1-2-3!

Hvordan Strikke Glattstrikk Steg For Steg

Greit, så glattstrikk er veldig viktig å kunne, men hva er egentlig glattstrikk?

Vell.

Glattstrikk er i bunn og grunn en strikkemetode som lager en glatt side, og en med riller. Siden som er glatt vil danne mange små ‘v’er og den andre vil få mange bølger.

Strikke glattstrikk vil rett og slett lage et veldig pent strikketøy.

Trenger Du Garn Eller Pinner?

Hvis du trenger Strikkepinner eller garn så anbefaler vi et tykt garn til å starte med, sammen med parpinner.

Tilbake til glattstrikking

Men hvordan strikke glattstrikk?

Det er ganske enkelt.

Du strikker først en hel rad på «framsiden» med rette masker.

Så snur du strikketøyet rundt, og strikke på «baksiden» med vrange masker.

Så er det bare å fortsette med det til du har strikket ferdig.

Om du er usikker på hvordan man strikker rette og vrange masker, har jeg under skrevet steg for steg om hvordan man kan strikke glattstrikk, ved bruk av rette og vrange masker:

  1. Første rad strikker du med rett maske. Det gjør du ved å ta høyre pinnen inn masken fra undersiden, så du få høyre pinne under venstre pinne, som sammen danner en ‘X’.
  2. Så tar du tråden til nøstet rundt pinnen du holder i høyre hånd, med klokken.
  3. Trekk så høyre pinnen ut av masken igjen, men sørg da for å dra med deg tråden som du tok rundt pinnen med ut igjen, og ta masken av den venstre pinnen.
  4. Gjør stegene 1-3 til du har gjort ferdig hele raden.
  5. Snu strikket rundt så du strikker på «baksiden». Nå skal du strikke vrange masker.
  6. Sørg for å ha tråden foran arbeidet ditt, og over venstre pekefiner og nedover baksiden av hånda. Trekk pinnen fra oversiden av maska, og ned. Denne gangen skal den høyre pinnen være foran den venstre, og lage en ‘x’.
  7. Nå tar du tråden rundt den venstre pinnen som forrige gang, men denne gangen skal den rundt mot klokken.
  8. Trekk ut pinnen fra masken, og ta med deg tråden i samme slengen som du tar av masken av den venstre pinnen.
  9. Gjenta stegene 6-8 til du har gjort hele raden ferdig.
  10. Nå trenger du bare å gjøre alle stegene 1-9 til du er ferdig med arbeidet ditt!

Om du likte dette innlegget, kan du gjerne gi oss en like, og følge oss på FaceBook!

Legg også igjen en kommentar, og fortell om hvordan ditt arbeid ble 😉

Du kan også lese litt om Tips For Å Prise Hjemmestrikk her.

Innlegget Hvordan strikke glattstrikk? (NY Guide 2020) dukket først opp på Tusen Ideer.

Hvordan Strikke Vrange Masker (2020)

$
0
0

Hvordan kan man strikke vrange masker?

Vell.

Det å strikke vrange masker er en av de mest grunnleggende strikkemetodene som fins.

Leser du denne korte teksten, kommer du til å få all kunnskapen du trenger for å strikke vrange masker.

Vi skal sammen gå igjennom, steg for steg, hvordan dette gjøres.

Lær å strikke vrange masker i dette innlegget.

Trenger Du Strikkeutstyr?

Hvis du trenger Strikkepinner eller garn så anbefaler vi et tykt garn til å starte med, sammen med parpinner.

Det finnes mange forskjellige type strikkepinner av forskjellig størrelser, og materiale de er laget av.

Størrelsen på pinnen du trenger står som regel på magebeltet til garnet du kjøper.

Når det kommer til materiale pinnen er laget av, er det helt opp til deg om hva slags pinne du vil bruke. Her er det bare å teste seg frem!

Strikke Vrange Masker Steg For Steg

Det å strikke vrang er ganske likt som å strikke rett. Forskjellen på å strikke vrange masker, er å ta pinnen igjennom den første masken, fra oversiden og ned istedet for undersiden og opp. Den høyre pinnen skal også da være foran den venstre.

Under har jeg skrevet en simpel, steg for steg, guide på hvordan man kan strikke vrange masker.

  1. Sørg for å ha tråden foran arbeidet ditt, og over venstre pekefiner og nedover baksiden av hånda. Trekk pinnen fra oversiden av maska, og ned. Denne gangen skal den høyre pinnen være foran den venstre, og lage en ‘x’.
  2. Nå tar du tråden rundt den venstre pinnen mot klokka.
  3. Trekk ut pinnen fra masken, og ta med deg tråden i samme slengen som du tar av masken av den venstre pinnen.
  4. Nå er det bare å gjøre stegene 1-3 til du har strikket ferdig raden din.

Klarte du å strikke vrange masker?

Det kan være litt vrient i starten, men bare stå på, så vet vi at du klarer dett helt fint.

Les gjerne hvordan man strikker en enkel genser her.

Innlegget Hvordan Strikke Vrange Masker (2020) dukket først opp på Tusen Ideer.

Hvordan felle av masker (NY 2020)

$
0
0

Hvordan felle av masker.

Du har sikkert hørt, eller lest at du må felle av maskene når du er ferdig med strikke-arbeidet ditt?

Men hva er egentlig å felle av og hvordan gjør man det?

Jo, det skal jeg vise deg i dette lille innlegget.

Lær hvordan man feller av masker i dette innlegget

Hvordan Felle Av Masker Steg For Steg

Felle av masker er litt mer vrient enn å strikke rett og vrang, men det lar seg gjøres bare du fokuserer!

Vi antar at du kan strikke rett og vrang når du skal lære deg å felle av (litt vanskelig å felle av om du ikke kan strikke!).

Men om ikke, så kan du lese dette innlegget om hvordan man strikker vrange masker.

Vi har dessverre ikke skrevet et innlegg om rette masker, men det kommer snart. Imens kan du se denne videoen.

Før du starter:

Du trenger bare garn og strikkepinner når du skal lære deg å felle av masker.

Du kan få kjøpt strikkepinner og garn i veldig mange butikker rundt om i Norge. Selv så anbefaler vi å starte med et litt tykt garn fordi det kan være lettere å jobbe med.

Så om du har garn og strikkepinner klar, er det bare å starte!

Følg stegene under:

  1. Start med å strikke de to første maskene over til høyre pinne.
  2. Bruk venstre pinne og dra den igjennom masken som er nederst på høyre pinnen, fra oversiden og ned mot deg.
  3. Nå som du holder masken med venstre pinne, drar du den over den ytterste masken på høyre pinne, og av pinnen. Sørg for å beholde den ytterste masken på den høyre pinnen.
  4. Strikk en ny maske over til den høyre pinnen, så du har 2 masker igjen på høyre pinnen.
  5. Følg stegene 2-4 til du har en maske igjen på venstre pinnen.
  6. Klipp av garnet så du har en liten tråd på enden. Trekk garnet igjennom den siste masken og stram.

Så hvordan gikk det?

Fikk du til å felle av maskene dine?

Om dette var litt vrient så er det veldig forståelig, bare ikke gi opp!

Likte du dette innlegget «Hvordan felle av masker», så kan vi anbefale å lese «Alt du trenger å vite om garn og de forskjellige type fibrene»

Gi oss også gjerne en like på vår FaceBook gruppe, og følg oss der for å bli med på et fantastisk strikke samfunn!

Innlegget Hvordan felle av masker (NY 2020) dukket først opp på Tusen Ideer.


Børstet Alpakka

$
0
0

Har du noen gang strikket med et alpakka garn, som Børstet Alpakka?

Om du sa ja, vet du hvor fantastisk et bra alpakka plagg er å bruke!

Sa du nei, så skal jeg fortelle litt om hvorfor du burde prøve.
Gjerne les om du også har prøvd før, fordi jeg skal komme med anbefalinger til noen elegante oppskrifter også.

Børstet Alpakka fra Sandnes Garn.

Hvorfor alpakka?

Det finnes mange gode grunner til å velge et alpakka garn å strikke med. Først og fremst så er jo alpakkaen bare noe av det søteste som finnes!

Alpakka ullen er kjent for å være glatt som silke, mykere enn bomull og sterkere enn vanlig ull. Plaggene du lager med et alpakka garn skaper utrolig lekre og luftige plagg som gir et eksklusivt uttrykk.

Alpakka ullen er også kjent for å ikke klø som vanlig ull. Derfor kan dette være et super valg for deg som syns vanlig saueull klør litt for mye. Men igjen så varierer dette litt fra person til person, så det kan være greit å strikke et lite stykke først, og kjenne den mot huden.

Min favoritt

Børstet Alpakka garnet til Sandes Garn er mitt favoritt alpakka garn. Jeg bare elsker hvordan den kjennes mot huden! Jeg har også funnet noen veldig fine oppskrifter som kan kjøpes sammen med Børstet Alpakka garnet, så her er det bare å sette igang!

Du kan få kjøpt Børstet Alpakka hos Titt Inn Garn.

Et par oppskrifter

En oppskrift som er essensielt når du skal bruke dette garnet er 1614 Børstet alpakka. Her får du et komplett hefte med hele 14 oppskrifter!

Eller hva med denne oppskriften på en lekker Lousiana genser. Dette er en herlig og trendy genser, som ser seg alltid bra ut!

Om du likte dette innlegget kan du også gjerne lese NANCYKOFTER I ALLE FARGER

Innlegget Børstet Alpakka dukket først opp på Tusen Ideer.

Knapper

$
0
0

Strikker du noe fint og vil legge til noen fine knapper?

Kanskje du skal strikke en lekker kofte, eller bare strikke inn noen fine knapper som pynt?

Da er det kanskje greit å vite litt om de forskjellige knappene, og hvilke som egner seg til hva.

Vi skal i dette lille innlegget fortelle deg det du trenger å vite!

Bilde som viser noen elegante knapper på en kjole.

Størrelsen og materiale på knapper

Når du er ute og handler etter noen fine knapper vil du garantert komme over betegnelsen «L». Nei, dette står ikke for «Large» som man lett kan tro med første øyekast. «L» står faktisk for Ligne, og dette har vært, og er standarden for å måle knapper. 1 ligne tilsvarer 0.635 mm. Siden dette da kan bli utrolig kronglete å regne i hodet når du handler knapper, har vi satt sammen en liten mal som viser målene som er vanlig!

Mal som viser målene Ligne over til Millimeter

Følger du denne malen når du er ute og handler får du det du er ute etter.

Om du lurer på nøyaktig hva som blir målt opp når man snakker om målet til en knapp, så er det rett og slett diameteren til oversiden av knappen.

Knappens materiale

En av de første punktene jeg ser etter i en knapp, er rett og slett materialet til knappen.

Skal du ha en knapp til bukse?

Da anbefaler vi å kjøpe en ordentlig robust og slitesterk metallknapp da disse kan holde på mye mer.

Men hva med knapper til en kofte?

Da holder det med en plastikkknapp eller en treknapp, da disse ikke blir utsatt for så mye stress.

Skal du sy inn noen elegante og lekre knapper som brukes til pynt kan du kanskje gå for denne fine diamant knappen?

Her er noen fine knapper!

Før jeg avslutter innlegget, vil jeg gjerne vise til noen knapper som garanter faller til smak!

Sotet treknapp

treknapp som er rett og slett en bestselger.

En bestselger! Dette er en treknapp som du kan både få i 15mm eller 18mm!

Den er ganske simpel i form, men er sotet i kantene, som gir den et unikt og pent trekk.

Kokosknapp!

elegant kokosknapp i svart farge med fire hull.

Ikke bare får du tak i metall, tre og plastikk, men du får knapper også i kokos! Her får du kjøpt en simpel, svart farget kokosknapp med 4 hull. Målet på knappen er 15mm.

Tinnknapp ROSENDAL

tinn knapp med et elegant design perfekt for en fin sommer

Som man enkelt kan se på bilde, er dette en knapp som ikke er like simpel i design som de to over. Det er jo en av tingene som er så fantastisk med knapper. Alle er fine med hver sine trekk!

Skal du strikke en fin sommergenser med knapper, er dette en fin knapp som passer perfekt! Denne tinnknappen er på 11mm, så den er litt på den midterste siden av knapper når det kommer til størrelse.

Trykknapp i skinn

simpel men stilig trykk knapp

Ikke alle knapper sys på strikke ditt. Noen trykker man på og fester med en variotang. En av bestselgerne trykkknappene er denne trykkknappen i skinn.
En kul, rund skinnlapp med en trykkknapp.

Innlegget Knapper dukket først opp på Tusen Ideer.

Strikkepinner

$
0
0

Du har garantert sett et par strikkepinner før.

Men det er nok mye som kommer til å overaske deg!

Les litt om de forskjellige strikkepinnene, og hva de brukes til i dette innlegget.

Strikkepinner forsidebildet. Illustrasjon av strikkepinner.

Velge Riktig Strikkepinne

Når du starter å strikke er det viktig å ha riktige pinner.

Hvorfor?

Jo fordi en dårlig pinne kan gi et dårlig utgangspunkt for det du skal strikke.

Ikke bare er det viktig å finne frem en strikkepinne med god kvalitet, men det er også viktig å bruke en strikkepinne som egner seg jobben!

Egner seg til jobben?

Ja, det er en ganske stor forskjell på pinner.

Jumperpinner

Jumperpinner illustrasjon

Dette er strikkepinner som er utrolig populære, og som du garantert har sett tidligere.

Disse strikkepinnene består av et sett med pinner som har en liten kule på enden for å hindre at masker skal falle av.

Jumperpinnene brukes til å strikke vanlig frem og tilbake.

Strømpepinner

strømpepinner

Strømpepinner er strikkepinner som oftest kommer i sett med 5 stykker.

De er lette å kjenne igjen, fordi de er spisse på både baksiden og forsiden. Som navnet indikerer, blir disse pinnene brukt til å strikke rundt og rundt. Noe som egner seg veldig bra til å strikke strømper, ermer og lignende!

Rundpinner

Runderpinner bilde

Rundpinner er litt mer på den universale siden. Men hovedoppgaven til disse er å strikke rundstrikk, men kan også strikke frem og tilbake. Det som kategoriserer rundpinner er en nylonsnor som holder pinnene sammen.

Pinnene kan brukes til å strikke masse forskjellige type plagg.

Siden de har en snor som holder dem sammen, kan de også egne seg for nybegynnere, da det er vanskelig å miste masker med rundpinner.

Noen Bra Strikkepinner

Når man strikker så finner man ut hva man liker, og ikke liker å strikke med.
Her er noen av de vi liker utrolig godt!

KnitPro Cubics Pinner

cubics strikkepinner

Dette er pinner som karakteriseres utifra at de er firkantet istedet for runde!

Disse skal være lettere å holde og redusere stress på håndleddene. Så om du sliter med litt vonde håndledd eller fingre, er det virkelig verdt å teste ut et par med Cubics Strikkepinner.

Den firkantete formen hjelper også med å få et bra grep på pinnene, derfor kan dette også være et godt alternativ for nybegynnere uten å redusere hastigheten!

KnitPro Symfonie

symfonie pinner

Symfonie strikkepinner er en toppselger!

Dette er strikkepinner av høyeste kvalitet. Laget av et fantastisk treverk som gir deg behagelige, sterke og elegante pinner.

I Symfonie serien får du velge mellom settpinner, rundpinner, utskiftbare pinner og jumperpinner!

Med en av symfonie pinnene får du en behagelig strikkeopplevelse.

Likte du dette innlegget, kan du lese om ALT DU TRENGER Å VITE OM GARN OG DE FORSKJELLIGE TYPE FIBRENE.

Innlegget Strikkepinner dukket først opp på Tusen Ideer.

Strikkeoppskrifter

$
0
0

Strikkeoppskrifter er noe en hver strikkeguru trenger. Leter du etter strikkeoppskrifter, eller vil vite litt om hva som finnes?

Dette lille innlegget er skrevet for å vise deg noen fantastiske oppskrifter, og fortelle litt om de.

Strikkeoppsrifter

Hva er egentlig en strikkeoppskrift?

Strikkeoppskrifter er som i navnet, rett og slett en oppskrift for noe man kan strikke selv. Når kjøper du en strikkeoppskrift vil det stå hva slags garn og strikkepinner du trenger for å følge oppskriften. Det står også i oppskriften hva slags størrelse du kan strikke, og hvor mye garn du trenger på hver størrelse.

Hva slags oppskrifter kan man få?

Det finnes oppskrifter til at mulig! 

Trenger du strikkeoppskrifter til baby klær?

Vell. Det finnes hele hefter bare for dette!

Ikke bare finnes det hefter til babyklær, men også til alt annet du trenger.

Det er ikke bare hefter som selges, men også oppskrifter som er alene. Da kan du spare litt om du ikke trenger et helt hefte.

Hvor får man tak i strikkeoppskrifter?

Oppskrifter kan fåes i mange forskjellige strikkebutikker over landet (og utlandet for den sags skyld). Du kan jo ta deg en liten tur til en strikkebutikk, så finner du sikkert en bra oppskrift.

Nå til dags blir det kjøpt mer og mer produkter på nett, så hvorfor ikke stikke innom en nettbutikk i stedet? Da vet du jo også nøyaktig hva som er tilgjengelig med en gang.

Stikker du innom Titt Inn Garn så vil du finne en stort utvalg av strikkeoppskrifter som garantert vil falle til smak.

Noen av våres favoritter.

Det er ikke alltid man helt vet hva man egentlig leter etter, eller hva man vil ha. Tror de fleste har vært innom en matvarebutikk, og bare sett på mange forskjellige varer, men aner ikke hva man skal kjøpe! 

Det samme kan selvfølgelig gjelde oppskrifter som du kan få kjøpt på nett.

Derfor vil vi gjerne vise til noen av våres favoritter, så slipper du å tenke alt for lenge på hva du vil prøve å strikke!

Første jeg vil snakke om er denne utrolig lekre Sunday Cardiganen fra Petiteknit! 

Denne oppskriften gir deg muligheten til å strikke en lekker, og deilig cardigan som varmer deg opp dersom du skulle være litt kjølig. Garnet som brukes til denne oppskriften er et herlig mohair garn fra Isager garn. Men som med alle oppskrifter kan du selvfølgelig bytte ut garnet med noe annet om du har noen favoritter. 

Heftet Tema 61 Marius fra Sandnes Garn spiller på det klassiske Magnus designet som vi i Norge er svært stolte over. Oppskriftene i heftet bruker litt andre fargekombinasjoner for å skape unike Marius design. Det blir også brukt forskjellige type garn for å skape noen tynne, noen tykke, noen klassiske og noen pusete klær!

Likte du dette innlegget? Legg igjen en kommentar, og fortell om din strikkeoppskrift favoritt!

Du kan også lese om knapper her.

Innlegget Strikkeoppskrifter dukket først opp på Tusen Ideer.

Historien om Rauma garn. Tradisjonsrikt garn fra Romsdal.

$
0
0

I naturskjønne omgivelser i 1927, ble Rauma garn opprettet ved utløpet til Rauma elven. Det var ikke lett å starte en garnfabrikk på et relativt avsidesliggende sted på slutten av 20 tallet.

Lanskap fra Romsdal, fjell i Romsdal, Rauma, Rauma garn
I Romsdalen kan man se majestetiske fjell som ruver over dalene. Det er i disse kretsene at Rauma garn ble til.

Starten

Takket være Raumabanen som ble ferdigstilt i 1924, bare tre år tidligere, ble Veblungsnes tilknyttet resten av landet. Før dette så måtte man ta sjøveien fatt om man ønsket å ta seg til den da avsidesliggende byen. Veblungsnes er omringet av fjell og dype fjorder i alle retninger, som ikke gjorde det lett å komme seg til stedet. Rauma garn hadde nok hatt en mye tøffere start hvis de hadde blitt grunnlagt bare et par år tidligere.

Til tross for jernbanen så hadde Rauma garn en svært sped start. De hadde omgjort en tidligere eldre sjøbu til en liten garnfabrikk som de kalte “Rauma Ullvarefabrik”. Ved Rauma garn så hadde de fått tak i et par enkle rokker som de brukte til å spinne garn av ull fra lokale sauer.

Det var bare tre ansatte i den gamle sjøbuen som var blitt omgjort til en garnfabrikk. Det var her Rauma garn laget flott garn ved hjelp av kun noen enkle og primitive tekstilmaskiner.

Rauma garn klarte så smått å ekspandere og utvide frem mot krigen, det de ikke visste var at krigen skulle by på store problemer for rauma garn. Den 1 mai 1940 så ble den vesle garnfabrikken til rauma garn sprengt sønder og sammen. Den vesle sjøbuen deres var nå blitt til en ruin.

Etterkrigsårene

Gammelt garnspinneri
Slik så gamle garnspinnerier ut. Selv om bildet ikke er tatt ved Rauma garn sine fabrikker, er det nærliggende å tro at det kan ha sett noenlunde slik ut. Bildeside

Til tross for en brå slutt for produksjonen av garn ved utløpet til Rauma elven grunnet tyskerne, så lot ikke raumaværingene seg stoppe av den grunn. De tok i et tak og bygget opp igjen rauma garn fra bunnen. De så en mulighet til å ekspandere i sammen slengen, og valgte å åpne igjen i nye store lokaler. Her var de eldre rokkene nå blitt byttet ut med mer avansert maskineri som var mye mer effektive.

Markedssjef ved Rauma garn forteller

Markedsjef Erling Digernes hos Rauma garn forteller i et tv program han var med i på 2012 litt om historien til garnfabrikken. Han forteller at fabrikken har vært drevet at hans familie siden dens oppstart i 1927. Bestefaren til Erling Digernes startet opp fabrikken, og den har vært drevet av medlemmer av Digernes familien siden den tid.

Norsk ull, norsk kvalitet

Bestefaren til Erling Digernes grunnla Rauma garn da han bare var 25 år gammel. Da som nå er Rauma garn en stolt produsent av garn i Norge som er laget av ull fra Norske sauer. 

Det brukes riktignok ull fra andre land også i produksjonen av garn på Veblungsnes, men dette er mye grunnet norske strikkere sine ønsker om eksklusive og utenlandske fibre som Alpakka og Angora. Hovedsakelig så brukes det norsk ull til produksjonen av garn ved Rauma garn. Det er ikke uten grunn at det hovedsakelig brukes norsk ull. 

Hardt klima gir miljøvennelige ullgarn

Ullen fra norske sauer blir at mange sett på som overlegen sammenlignet med mye utenlandsk ull fra sauer. 

Dette er blant annet grunnet klimatiske årsaker. Det ugjestfrie klimaet i Norge bringer faktisk med seg noen fordeler. I mange varmere land der det lages ull så drives mange insekter og mikroskopiske bakterier. 

Disse bakteriene og insektene har til vane å bosette seg i den varme gode ullen til sauene for beskyttelse mot elementene. For å fjerne disse uønskede krabatene så må man rense ullen ved å bruke en kjemisk løsning. Denne løsningen er ikke bra for miljøet, den kjemiske løsningen blir ofte sluppet ut i naturen og forurenser store mengder vann.

Sauer på beite i Norge, Sauer i naturen
Her kan man sauer som beiter i naturskjønne omgivelser på Hinnøya i Nord-Norge. Litt distanse unna Romsdalen. Men hvem vet, kanskje deres flotte ull også ender opp i Rauma nøstet ditt? Link til originalt bilde.

Den norske ullen derimot bærer med seg få insekter og bakterier da mange av disse ikke klarer å overvintre den tøffe norske vinteren. Dette gjør at man ikke trenger like sterke kjemiske løsninger for å rense ullen før den blir spunnet til garn. Dette gjør at rauma garn produserer garn som er mer miljøvennlig enn mange utenlandske sorter. Videre så brukes også strøm fra vannkraft til å drive spinneriet til rauma garn, noe som igjen gir en positiv miljøgevinst.

Rauma garn byr på lokalt håndverk

Norske bønder har vært flinke til å ta vare på ullen sin. I gjennom mange år med selektiv dyreavl så har norske bønder avlet frem flotte sauer med ekstra fin ull.

Mesteparten av jobben med å fremstille garn blir gjort lokalt på garnfabrikken til rauma garn ved Veblungsnes. Har kares blant annet ullen for at den skal bli ekstra ren, myk og ren. Under kareprosessen så fjernes blant annet klumper og smårusk som ikke ble suksessfullt fjernet under rensingen av garnet.

Ved fabrikken så brukes det i dag flotte nye maskiner som er svært effektive. Disse maskinene står i stor kontrast til de primitive rokkene fra 1912 som ble brukt ved starten av rauma garn. 

Det finnes to hovedtyper av ullgarn forklarer Erling Digernes. Kamgarn er en av disse typene, her blir ullen kjørt gjennom en slags kam som legger fibrene paralelt. 

Den andre garntypen er karegarn, her blir fibret karet altså dyttet frem og tilbake til. Ved karing så blir fibrene hektet til hverandre og fibrene ligger hulter i bulter.

Farging av garn ved Rauma garn

Ved den historiske garnfabrikken ved utløpet av Raumaelven så farges også garn. Her finnes det store flotte avanserte kar der garn blir dyppet ned i en fargeløsning for å bli farget. Helt i starten av Rauma garn så hadde de ikke kapitalen til å investere i dyrt maskineri for å farge garnet.

Når garnfabrikken ble startet i 1927 så var det kun naturlige farger som ble brukt. Rauma garn bydde da kun på garn som var farget i gråtoner. Med å for eksempel blande naturlig svart ull med hvit ull så kunne man oppnå et gråfarget garn.

I lengden så fant gutta ved fabrikken ut at det måtte farger til for å kunne konkurere med de større garnprodusentene på et nasjonalt nivå. For å kunne gjøre det, så gikk de til innkjøp av noen store baljer. De lagde hjemmelagde vannbaserte løsninger for å kunne farge garnet.

Erling Digernes forteller at for å kontrollere PH verdien i den simple fargeløsningen, så kunne det forekomme at man måtte blande inn urin for å gjøre løsningen surere. Avanserte automatiske måleenheter hadde man heller ikke, og derfor måtte man bruke smaksløkene sine å simpelthen smake på blandingen, med eller uten urin.

En skulle tro at de ansatte ved rauma garn i dag er svært takknemlig for nymotens teknologi som gjør denne prosessen unødvendig.

Nordmenn sine strikkevaner

Før i tiden så strikket nordmenn for livet, bokstavlig talt. For å bli sett på som en seriøs kandidat for giftemål så var det viktig at kvinner visste hvordan man strikket. Dette ble ofte bortlært av mødre til sine døtre.

 Grunnen til at strikkekunnskaper var nødvendig før i tiden, var at det ikke fantes en klesbutikk på hvert hjørne. De få klesbutikkene som fantes før, var nok mest for borgerstanden.

De fattige og arbeidene måtte ofte ta til takke med hjemmelagde klær. Derfor satt kvinner ofte å strikket frem klær til både nære og kjære. Når vinteren satt inn, så var det helt nødvendig med gode ullklær som kunne holde folket varmt.

Det var mest røffe og rimelige ull og garnsorter som man strikket med før i tiden. I dag så strikkes det mest for moro og for å slappe av. Den økte velferden blant norske husholdninger gjør at mange i dag ønsker dyrere og mer eksklusive garnsorter som er spunnet med eksklusive fibre. 

Garnsorter som alpakka garn, angora garn, merino garn, mohair garn blir ofte importerte fra utlandet. Dette gjør at rauma garn må importere noen fibre for å kunne produsere garn som blir etterspurt av norske forbrukere og strikkere.

Heldigvis, så er er også tradisjonsrikt norsk garn fortsatt svært populært. Mange eksotiske utenlandske dyr som produserer flotte fibre har også blitt importert til norge. Alpakka og merino sauer er blant dyrene som i dag trasker rundt på norske gårder, mange hundre mil vekk fra sine opprinnelige land.

Norske håndverkstradisjoner

Rauma garn tar ansvaret som en ivaretager av norske håndverkstradisjoner svært seriøst. Derfor ser rauma garn på ivaretagelsen av de tradisjonsrike norske garn og ulltradisjonene som et av sine viktigste ansvar.

Innlegget Historien om Rauma garn. Tradisjonsrikt garn fra Romsdal. dukket først opp på Tusen Ideer.

Er du vår nye strikke-skribent? Få garnpakker og lag koselige innlegg.

$
0
0

Hei alle kjære strikkevenner! Dette er Niklas, driftsansvarlige for tusenideer.no. Vi har dessverre hatt litt nedetid under de turbulente Korona-tidene vi har gått gjennom. Heldigvis er vi nå tilbake, sterkere enn aldri før.

Vi ønsker å utvide siden vår til å bli et naturlig møtepunkt for strikkere der ideer, produkter og råd sprees hyppig. For å kunne få til dette trenger vi et dyktig team på plass. Det er her vi håper at du kommer inn i bildet!

Vi ser etter strikkeglade mennesker som har en god formidlingsevne i norsk. Alle målformer aksepteres, vi i tusenideer.no blir like glad for å få mer kvalitetsinnhold både på bokmål og nynorsk. 

Kort oppsummert ser vi etter strikke-skribenter som får utlevert spennende og trendy garnpakker med oppskrifter fra kjente utgivere, garnhus og designere som House of yarn, Camilla Phil, Dale Garn, Du store alpakka og lana Grossa. Strikke-skribenten skal så strikke garnpakken og dokumentere litt underveis med bilder og notater. Deretter ønsker vi at skribenten skriver litt om prosessen, hva som var lett og gir litt eventuelle tips. Deretter skal dette publiseres på siden vår sammen med en lenke til egen nettbutikk der garnpakken kan bestilles.

Hva ser vi etter hos en strikke-skribent?

Vi ser etter en strikke-skribent som ikke er redd for å by på seg selv. Vi ønsker at innleggene skal være i en hyggelig og uformell tone. Dersom det er ønskelig, vil Innleggene publiseres med navn og bilde til skribenten.

Ettersom at pakkene varierer etter vanskelighetsgrad så ser vi også etter en strikke-skribent som ikke er redd for utfordringer, og som er komfortabel med å strikke alt fra grytekluter til gensere med mer avanserte mønstre og detaljer.

Hva får jeg ut av samarbeidet?

Som vår strikke-skribent vil du få tilsendt gratis garnpakker -helt kostnadsfritt! Disse vil du beholde, og det du lager blir så klart ditt til odel og eie. 

Du vil også kunne bygge opp kjennskap til deg selv som en personlig brand. Vi har per dags dato 5000 lesere hver måned, disse vil lese dine innlegg og du vil også kunne vise til egne prosjekter eller egen blogg.

Etterhvert som nettbutikken vår bygges opp, så vil vi også kunne tilby en hyggelig finansiell godtgjørelse per innlegg som skrives. Men i starten blir garnpakkene og kjennskap den eneste belønningen vi kan tilby 🙂 

Hva er formålet med skrivingen?

Formålet med skrivingen og innleggene, er å gi tips og råd til strikkere, samt vise frem nye og spennende garnpakker og oppskrifter. 

Vi håper at innleggene vil hjelpe strikkere med å velge riktige garnpakker, og få ekstra innsyn i trinnene og fremgangsmåte.

Hva slags type innlegg skal jeg skrive?

I utgangspunktet er vi ute etter innlegg som tar for seg strikking og ferdigstille av garnpakker, samt med litt uformelle og koselige innslag fra strikkehverdagen. Dersom du har noen spennende ideer til innlegg, så er vi svært tilbøyelige for å dele spennende og unikt innhold med våre lesere.

Ta kontakt for mer informasjon, eller for å bli vår strikke-skribent

Ta kontakt med Niklas på epost: niklas@marketin.no eller ved å bruke kontaktskjemaet som er nedenfor. Vi ser frem til å høre fra deg! Vi ønsker å komme i gang så fort som mulig, og vi er derfor klare med å sende ut garnpakker til strikke-skribenter allerede neste uke! Vi gleder oss til å høre fra dere.

Innlegget Er du vår nye strikke-skribent? Få garnpakker og lag koselige innlegg. dukket først opp på Tusen Ideer.

Mariusgenser. Hvem er Marius og hvordan ble genseren til?

$
0
0

Få ting er mer typisk og unikt til Norge enn Mariusgenseren. Man kan kanskje tenkte at vikingene som erobret Island og skrev sagaene var kledd i Mariusgenseren. Eller at våre landsfedre på Eidsvoll var kledd i dette flotte nasjonalsymbolet. Dette stemmer selvfølgelig ikke, Mariusgenseren var fortsatt mange år fra å bli funnet opp.

Mariusgenser på en hvit plankebakgrunn, mariusgenser, historien om mariusgenseren
Lenke til Orginal bildefil, bilderettigheter tilhører Kirsti I.

Vi har strikket i mange hundre år i Norge. Ifølge Store Norske Leksikon er det eldste strikkede klesplagget som har blitt funnet fra slutten av 1400 tallet eller starten av 1500 tallet. Det ble også funnet en strikket lue fra starten av 1500, som ble funnet i en brønn utenfor Trondheim.

Nordmenn har med andre ord strikking i blodet. Strikking er nærmest å regne som en nasjonal fritidsaktivitet som har underholdt Nordmenn og produsert flotte varme klær i mange århundre. Selv om det utvilsomt har vært strikket gensere i mange år, så er mariusgenseren likevel et relativt moderne fenomen.

Legendegenser fra alpinist og krigslegende

Personen som gjorde Mariusgenseren kjent, om som er opphavet til navnet er ingen ringere enn alpinisten og krigshelten Marius Eriksen. I følge bladet Forsvarets Forum NR9 | 09 så flyktet navneopphavet til mariusgenseren til Skotland i 1940. Marius var bare 17 år gammel på denne tiden, men til tross for sin unge alder var han bestemt på og kjempe mot okkupasjonsmakten.

Marius løy til de rekrutteringsansvarlige nordmennene i Skottland, og han endte tilslutt opp i Canada. Her fikk han flyopplæring og vendte snart tilbake til sitt gamle kontinent for å kjempe mot fienden. Marius har blitt utmerket med blant annet krigsmedaljen, og krigskorset for sin innsats i krigen. Marius rakk å skyte ned ni fiendtlige fly og skadet tre før han selv ble skutt ned utenfor kysten til Nederland.

Navneopphavet til mariusgenseren ble så sendt til krigsfangeleiren Stalag Luft 3 som lå i dagens Polen. Heldigvis for alle oss strikkegærne så overlevde han det ufrivillige oppholdet her, hvis ikke hadde vi ikke hatt noen mariusgenser i dag.

I etterkrigstiden så ble Marius norgesmester i slalåm, han vant denne tilliten to ganger, i henholdsvis 1947 og 48. Marius prøvde så lykken foran lerretet. Det var under filminnspillingen av Troll i Ord på midten av 50 tallet at Marius ikledd mariusgenseren, gjorde den populær.

Bilde fra filmen troll i ord med Marius Eriksen og Jytte Ibsen, Marius genser, Marius, Marius Eriksen, Jytte Ibsen
Bilde tatt i tilknytting til filminnspillingen av Troll i ord. På bildet kan vi se Marius Eriksen og Jytte Ibsen. Bildet er tatt fra Eskimo og Norway sin Facebook-side

Hvem lagde den opprinnelige Mariusgenseren?

Akkurat hvem som først strikket og laget oppskriften til den legendariske mariusgenseren er det litt tvil rundt. Det finnes to kjente og betrodde historier om hvem som kom opp med mariusgenseren. Den ene historien går ut på at Bitten Eriksen, altså moren til Marius strikket genseren i 1928 eller 1929 for å gi den til sin sønn. Den andre opprinnelsesteorien går ut på at hele norges designergeni Unn Søiland Dale laget mariusgenser-mønsteret.

Unn Søiland Dale ble i 1981 av Aftenposten kalt “Vår strikkende ambassadør”. Denne tittelen til den angivelige mariusgenseroppfinneren er ikke ufortjent. Unn promoterte på 80 og 90 tallet håndstrikkede kreasjoner i Paris for kjente varemerker som Christian Dior og Givenchy.

Uavhengig om det var Unn eller moren til Marius som først kom opp med mariusgenseren, så er alle vi strikkefrelste evig takknemlig for å ha muligheten til å kunne strikke den flotte mariusgenseren.

Mariusgenser og natur

Mariusgenseren ble for alvor først populær når den nybakte skuespilleren og tidligere krigshelten spilte i filmen Troll i ord. Unn hadde designet et mariusgenser-mønster som Marius var ikledd i filmen.

Det sies at Unn Søiland Dale hadde funnet inspirasjon til genseren fra Annichen Sibbern sin bok “Norske strikkemønstre” som ble publisert i 1929.

Filmen “Troll i ord” ble filmet ute i vakker natur. Ute i naturen så var både Marius og den danske medskuespillerinnen Jytte Ibsen ikledd vakre strikkede genser. Marius var ikledd mariusgenser, og Jytte en eskimogenser. Med dette så var mariusgenseren offisielt å betrakte som et erkenorsk plagg som hjelper nordmenn med å holde seg varm fra våre kjølige og uforutsigbare elementer.

Hvis man søker etter mariusgenser på Google eller Instagram så kan man nettopp se mange personer som bruker disse genserene ute i naturen. 

Kommersialisering av mariusgenseren

Unn Søiland Dale solgte ferdiglagde mariusgensere allerede i 1950 fra sitt selskap Lillunn Sport AS. Dette var norges største håndstrikkorganisator på 50 tallet. 

Mens filmen kom ut i 1954 så sikret garngiganten Sandnesgarn rettighetene til å selge håndstrikkeoppskrifter hvor de detaljert forklarte fremgangsmåten for å strikke mariusgenseren. Rettighetene til å selge oppskrift til mariusgenseren kjøpte de av Unn Søiland Dale.

Sandnesgarn, da kjent som Sandnes Uldvarefabrik gjorde stor kommersiell suksess med mariusgenseren. i 2011 så skrev Aftenposten at rundt 5 millioner oppskrifter av mariusgenseren så langt var blitt solgt av sandnesgarn. Dette har bidratt til å sementere SandnesGarn som en av landets ledende salgssted og produsent av garn og strikkeoppskrifter.

Striden om mariusgenseren

Kort etter at mariusgenseren var blitt nærmest et nasjonalsymbol så begynte striden om hvem som faktisk hadde rettighetene til å profitere på mariusgenseren sin suksess. Mariusgenser-striden skulle bli en bitter en.

Moren til Marius, Bitten solgte fra 1956 et mønster som hun hadde valgt å kalle Corina II etter OL som hadde vært i arrangert i byen med det samme navnet. Bitten Eriksen åpnet en butikk på Slemdal i Oslo i 1960 hvor det ble solgt ferdigstrikkede gensere som lignet svært på mariusgenserene. Istedenfor å selge genserene under navnet Corina II så ble de markedsført på engelsk som “Marius sweater”. Dette falt ikke i god smak hos de andre som faktisk hadde opphavsretten.

Selskapet Lillunn AS hadde enerett til kommersiell salg av ferdigstilte mariusgensere. Datteren til Unn, Vigdis Yran Dale grunnla i 2008 selskapet Marius of Norway AS som fikk overført rettighetene til kommersielt salg av ferdigstilte gensere. Selskapet som er eid av Vigdis selger fortsatt mariusgensere.

Mariusgenseren blir nasjonalsymbol

Mariusgenseren opplevde optimale forhold for å bli et nasjonalt symbol. Mariusgenseren ble brukt i en nasjonal storfilm av kjente skuespillere og var lett tilgjengelig for å kjøpe.

Selskapet til Unn hadde i første omgang problemer med å etterkomme etterspørselen etter den da populære mariusgenseren i etterkant av filmen. Dette kan ha vært en pådriver til at henne ga SandnesGarn rettigheter til å selge oppskriften. Rettigheter til salg av ferdigstilte mariusgensere var og er fortsatt eid av Dale familien.

Personer som hadde sett filmen ville selvfølgelige være kledd som de kule og populære skuespillerne var på den tiden. Det var, og er fortsatt ofte skuespillere og kjendiser som er med på å sette og popularisere moter og trender. Observante mødre og bestemødre som kunne strikke ville jo gjerne oppfylle sine barn og barnebarns ønsker. Dermed ble ikke mariusgenseren bare et kommersielt klesplagg som ble solgt av forhandler, det ble et nasjonalsymbol.

Alle ville ha mariusgenseren, den ble, og er fortsatt strikket av tusener av strikkere. Ikke lenge etter at filmen gikk på kinoer i 1954 så kunne man se folk i hele landet bekledd i mariusgensere.

Genseren blir internasjonal

Turister som dro på ferie til Norge kunne ikke unngå å legge merke til mariusgenseren som så og si alle nordmenn gikk rundt i. Noen må ha gjort seg opp tanker om at det var en slags uniform som nordmenn måtte ha på seg. Men nei da, nordmenn kledde seg stolt i sin nye offisielle nasjonaldrakt.

Helt siden 1960 når Bitten solgte sine mariusgenser-kopier fra Slemdal, så har mariusgenseren blitt markedsført mot turister og det utenlandske markedet.

I dag trenger man ikke å være lenge i Oslo for å se en forhandler som selger mariusgensere. Midt på vår vakre promenadegate, altså Karl Johans gate så driver forhandleren “Norway Shop – Norway House”. På denne butikken står det mariusgensere utstilt rett ved siden av troll, elg og andre typiske norske nasjonalsymboler som turister liker å kjøpe som suvenirer.

Mange turister kjøper med seg mariusgensere til venner, familie og seg selv. Dette har ført til at mariusgenseren har oppnådd en begrenset popularitet i utlandet. I dag kan genseren også fåes kjøpt på nettbutikker i utlandet. Mange kopier finnes også til salgs i utlandet.

Lag den selv

En ferdigstilt mariusgenser er ikke nødvendigvis billig, ikke er det noe moro heller å kjøpe en ferdig genser. En av grunnene til at genseren ble kjempepopulær i utgangspunktet var jo at den kan strikkes. Oppskrift til mariusgenser og mange andre spennende mariusinspirerte-klesplagg kan for lav pris kjøpes på TittInnGarn.no. Mariusgensere kan strikkes med mange forskjellige garnsorter, merino garn og alpakka garn kan blant annet brukes.

Innlegget Mariusgenser. Hvem er Marius og hvordan ble genseren til? dukket først opp på Tusen Ideer.


Mohair garn, dens historie, egenskaper og vasketips.

$
0
0

Mohair garn kommer fra Angorageit. Denne geiten har et litt artig utseende og ser ikke ut som typiske geiter som vi er kjent med her i Norge. Angorageiter er en en skikkelig krølltopp og har lange krøllete ull-fibere som henger nedover. Ordet mohair er en transkripsjon av det Arabiske ordet موهير. En populær translitterasjon av dette Arabiske ordet til det Latinske alfabetet er “mukhayyar”.

Mukhayyar kommer visstnok fra det Arabiske verbet Khayyara som betyr valg, eller han valgte. Han gjorde tydeligvis ikke et dårlig valg, da mohair garn er å anse som en av de flotteste og mest luksuriøse garntypene.

Bilde av en krøllete angorageit, angorageit, mohair garn
Dette er en typisk Angora geit, som du kan se har den lange krøllete ull-fiber. Angorageiter sine ull-fibre har naturlig glorie-effekt som blir videreført til garnform.

Hva er mohair garn?

Som kort nevnt over, så er mohair garn altså garn spunnet av fibrene fra Angorageiter. I likhet med cashmere garn, merino garn og alpakka garn så er mohair garn ansett som en mer luksuriøs type garn, og koster derfor ofte litt ekstra.

Rent mohair garn er det ofte sjeldent å komme over. Ettersom mohair garn er en svært etterlengtet vare så er det veldig vanlig å blande mohair med andre garnsorter. Det kan også være positivt med mohair garnsorter som består av en blanding. Mohair garn blandet med litt silke kan gjøre det mye letter å strikke garnet. En slik blanding kan også bidra til å gjøre garnet mer slitesterkt og lettere å håndtere.

Mykt som silke, og sterkt som jern

Mohair garn er kjent for å være silkemykt. Mange sier at det eksklusive mohair garnet føles mykt og godt mot kroppen. Det sies også at mohair garn er sterke enn stål i samme diameter som mohair fibrene.

Mohair fibre er svært slitesterk og elastisk. Fibrene fra angorageiten kan visstnok strekkes 30 prosent lengre enn sin egen lengde uten å bli ødelagt. Dette gjør at garnet egner seg bra for å strikke flotte og “stretchy” klær.

Mohair fibre er kjent for å være lett å farge, og å holde seg fin og fargerik lenge etter den har blitt farget. Dette gjør at klær strikket med mohair garn vil kunne holde seg fin, fargerik og se lik ut som den gjorde når den var nystrikket i mange år.

I likhet med mange andre naturlige fibre fra alpakka, geiter og sauer så er ikke mohair fibre lett antennelig. Dette gjør at klesplagg strikket med mohair garn er tryggere å ha på seg rundt et åpent bål sammenlignet med bomull. Det er dermed ikke sagt at du kan strikke en drakt med mohair garn og leke brannmann. Hold dog god avstand til bål, og åpne flammer, uavhengig av hvilke fibre dine klær inneholder.

Glorie-effekt fra mohair garn
Her kan den vakre glorie-effekten tydelig sees.

En kul egenskap til mohair garnet er dens glorie-effekt. Med dette så menes de utstikkende tynne og myke fibrene. Disse fibrene stikker ofte ut fra garnet til alle kanter og er svært myke og gode å berøre. Når lys skinner på produkter av mohair garn så kan man se en slags glorie-effekt rundt den definerte garn-tråden. Hvis du ønsker å øke denne effekten, så kan man forsiktig børste produkter som inneholder mohair garn med en myk børste. Hvis man gjør dette så vil flere fibre stikke ut.

Hvor kommer garnet fra?

Angorageitene hvor vi får ullen fra bærer navnet Angora. Dette var tidligere en alternativ måte å skrive Ankara på. Ankara er hovedstaden i dagens Tyrkia, og det er derfor rimelig å tro at geiten stammer herfra. Selv om angorageitene er oppkalt etter Ankara, så kommer de faktisk ikke derfra, ihvertfall ikke opprinnelig. La oss finne ut mer om opphavet til disse spennende geitene som gir oss det flotte mohair garnet.

Det sies at geitene som vi lager mohair garn fra opprinnelig stammer fra fjellene i Tibet. Derfra skal de ha migrert eller blitt fraktet av mennesker til det Osmanske riket. Geitene skal ha kommet til det Osmanske riket allerede på det 15 århundre.

Allerede mange hundre år før angorageitene endte opp i Tyrkia, så skal plagg og stoff fra mohair garn ha blitt fraktet på silkeveien, og vært tilgjengelig for de rikeste av de rike i Europa.

England hadde på denne tiden så smått begynt å eksperimentere med simple former for fabrikker og spinning av naturlige fibre for å lage garn. Engelske tekstiler var kjente over hele Europa og begynte med produsering av tekstiler fra britiske sauer.

England som hadde hørt rykter om mohair garnet og dets flotte egenskaper begynte tidlig å handle råe mohair fibre fra det Ottomanske riket. Disse fibrene ble så spunnet til flott mohair garn hjemme i England. Spinning av garn var faktisk en av pådriverne til den industrielle revolusjonen, og mange viser til “The spinning jenny” som en av de første industrielle nyvinningene fra revolusjonen. Hvem vet, kanskje det var mohair garn som ble spunnet på denne maskinen?

Forskjellige angoraer, kaninen og geiten

Angorageiten har en navnebror, eller rettere sakt en navnekanin. Angorakaninen er en søt liten levende hårdott fra det samme området i dagens Tyrkia. Det lages også garn fra denne søte lille krabaten. Dette garnet blir kalt angora garn, og er ikke mohair garn. Dette gjør at mange blander de to typene garn ettersom dyrene som produserer fibrene har litt liknende og forvirrende navn.

Så for å oppklare saken en gang for alle, så kommer mohair garn fra Angorageiten mens Angora garn kommer fra Angorakaninen.

Strikke med Mohair

Noen synes at det kan være litt vanskelig å strikke med mohair garn. Det kan være grunnet feil utstyr. Mohair garnet er svært hårete hvis man kan kalle det det. Med andre ord så stikker det ut mange fibre fra mohair garnet. Så det er lett å strikke feil, og å ende opp med å strikke inn i de utstikkende fibrene eller å splitte garnet.

Et tips kan være å bruke strikkepinner som ikke er så alt for spisse og å være ekstra oppmerksom når man strikker med dette garnet. Videre så er kanskje ikke mohair garn et lett garn å strikke med hvis man er en helt fersk på strikking. Men hvis man er viderekommen, og tar tipsene over til etterretning så vil resultatet være så absolutt verdt det. Dette garnet gir flotte luftige og lette plagg og er kjent for å være garnet for de kresne.

Tips og triks for å vaske plagg med mohair garn

For å ivareta flotte produkter laget av mohair garn, så anbefales det å være litt varsom. Man skal aller helst vaske det for hånd. Bruk en veldig mild såpe som er laget for ull, og bland det med lunkent vann.

La tøyet trekke inn vannet en liten stund, før du tar og masserer det fint for å fjerne eventuelle flekker. Rens så plagget i kaldt rennende vann for å fjerne såpen.

Når plagget ditt som er laget av mohair garn, skal tørke så bør det henges over en line eller legges ned flatt. Klær med mohair garn tørker som regel ganske hurtig. Du kan gjerne riste litt i tøyet eller børste det med en myk børste for å oppnå den flotte glorie-effekten til mohair garn når det er tørket.

Hva enn du gjør, tørk aldri plagget i en tørketrommel.

Innlegget Mohair garn, dens historie, egenskaper og vasketips. dukket først opp på Tusen Ideer.

Hva er Sisu garn? Og hvorfor er den så populær?

$
0
0

Sisu garn er en flott garntype, mange strikkeoppskrifter nevner spesifikt bruken av denne garnsorten i sin oppskrift. Vi skal se litt på sisu garn, og se hvorfor nettopp denne garnsorten er så populær.

Hva er sisu garn?

Sisu garn er en flott garntype som er blitt svært populær for å strikke diverse produkter. Den består av 80% ull og 20% nylon. Sisu garn lages som regel av Sandnes garn.

Denne miksen er blitt gjort for en del forskjellige grunner. For det første så synes mange at hundre prosent ull ofte kan by på ubehag. Blant annet grunnet kløe.

Sisu garn fra Sandnes Garn, 80% ull og 20% nylon
Her kan du se et bilde av sisu garn fra Sandnes Garn

Barn blant annet er ofte ikke så store tilhengere av å ha på seg plagg laget av hundre prosent ull. Dette er fordi at deres fine, myke og ømfintlige hud er svært sensitiv. Ubehandlede plagg som er strikket med ubehandlet ull har ofte fibre som stikker ut i alle retninger. Dette gjør at plagget kjennes ekstra godt mot huden, da man kan føle at disse utstikkende ullfibrene nærmest stikker.

Dette er det som gjør sisu garn til et flott alternativ. Ved å blande nylon med ull så vil plagget kunne oppleves som å være mye mer komfortabelt hvis det berører huden. 

Hva er superwash?

Superwash er en behandling for garn. Denne behandling er gjort på sisu garn. Dette gjøres ofte for å gjøre så garnet føles mykere, og for å gjøre det lettere å vaske garnet.

Kort forklart så gjøres superwash behandling ved at garn blir dyppet eller dekket i en syre løsning. Videre så blir sisu garnet eller et hvilket som helst annet garn eller fiber dekket av en plasthinne. Denne plasthinnen gjør at skjellstrukturene blir glattere så man ikke kan føle overgangen mellom skjellene i ull-fiberet. Det er denne overgangen som gjør at noen føler at ull kan klø.

Til tross for at det blir lagt en tynn plasthinne på utstiden av ull fiberet, så kan garnet fortsatt markedsføres som et hundre prosent ullgarn, altså dersom garnet er spunnet av ull. Plasthinnen utgir en ubetydelig del av den totale massen til garnet. Det er denne behandlingen som gjør man kan strikke behagelige plagg til inne og utendørs bruk med sisu garn.

Illustrasjonsbilde av et ullfiber. Her kan man se mange skjell-lignende flak som overlapper hverandre. Det er disse skjell-lignende flakene som blir dekket under en superwash behandling.

Når plagg strikket av “vanlige garn” uten superwashbehandling blir vasket, så kan skjellstrukturene i ullfiberet stikke mer ut. Når plagg laget med sisu garn eller annet superwashbehandlet garn, så vil ikke disse skjellstrukturene stikke ut, men holde seg tett inntil fiberet. Dette gjør at selv om plagget er vasket, så vil det beholde den gode myke konsistensen.

Sisu garn – Barnas favoritt

Superwashbehandede garnsorter som Sisu garn blir ofte kalt barnas favoritt. Dette er ikke uten grunn. Superwashbehandling kan gjøre at selv de røffeste ullfibrene oppleves som mykere og mer behagelig mot kroppen. 

Superwashbehandling er ofte gjort på mer røffe ullfibre. Mykere fibre som brukes for å lage merino garn, alpakka garn, cashmere garn og mohair garn gjennomgår ofte ikke superwashbehandling, da disse fibrene har egenskaper som gjør at de er lette å tørke og generelt er svært myke og kjennes komfortabelt ut mot bar hud.

Superwashbehandlede garnsorter som sisu garn kan derfor godt brukes til å strikke slitesterke strømper i fine farger til hele familien. Sisu garn som har gjennomgått superwashbehandling er også svært lette å vaske, og gjør at flekker og søl lett blir vasket bort. Dette er svært praktisk da barn ofte griser og søler en god del. Plagg strikket med sisu garn blir derfor ofte kalt barnas favoritt under parkdress og jakke.

Mikset for optimal komfort og styrke

Sisu garn inneholder 80% ullgarn og 20% nylon. Det er ingen tilfeldighet at det nettopp er nylon som er blandet med garn i denne garnsorten. Nylon har en spennende historie som går tilbake til 1935 i Statene. Allerede tilbake i 1939 så startet DuPont industriell produksjon av av nylon.

DuPont bruke det syntetiske tekstilfibre fremstillet av olje for å lage blant annet strømper for kvinner. Disse strømpene ble svært populære og ble den nyeste moten i etterkrigstiden i Europa. Nesten alle kvinner var ikledd strømper fra nylon på denne tiden.

Nylon som sisu garnet inneholder brukes blant annet til produksjon av fiskesnører, solide tau og fallskjermer. Hvis fallskjermjegere stoler på tekstilfibre av nylon for å trygt kunne sveve ned til bakken, så du stole på at sisu garn og nylon vil tilføre flotte egenskaper til strømpen du strikker for minstemann i familien.

Ved å blande nylon garn med ull, så gjøres sisu garnet svært slitesterkt. Ullen vil gjøre at plagg strikket med sisu garn blir godt og varmt, mens nylon fibrene gjør at tøyet blir slitesterkt og mer komfortabelt å ha på seg.

Vasketips for sisu garn

Plagg strikket med sisu garn bør vaskes separat, helst for hånd, og i verste fall på et program i maskinen som ikke er alt for varmt. Gjerne på 40 grader på et ullprogram. Plagg med sisu garn skal ikke tørkes i tørketrommel. Heng heller opp plagget på en snor, eller legg det flatt og snu det når den ene siden er tørr.

Hvis du trenger sisu garn, så kan selges det hos vår partner Titt inn garn.

Innlegget Hva er Sisu garn? Og hvorfor er den så populær? dukket først opp på Tusen Ideer.

Herdis strikker Camilla Pihl Honeysuckle. Se fra start til slutt.

$
0
0

Kommentar fra Tusenideer redaksjonen: Dette innlegget tar for seg strikking av genseren Camilla Pihl Honeysuckle og hyggelige innblikk i livet til en strikker. Innlegget er skrevet av vår Strikkeskribent Herdis. Følg henne gjerne på instagram. Lenke til profilen er nederst i innlegget.

Profilbildet til Herdis med henne stående og smilende foran et stort vann og berg

Hei alle medstrikkere, mitt navn er Herdis og jeg har strikket aktivt i snart to år. Jeg er 46 år, gift, har et eget barn og et bonusbarn, som begge snart er tenåringer.

Honeysuckle genser som strikkes med garnnøster som ligger på bordet sammen med strikkepinnene, honeysuckle genser fra Camilla Pihl
Bli med å se at Honeysuckle genseren fra Camilla Pihl tar form.

Jeg startet opprinnelig med hekling men måtte bytte over til strikking da søsteren min fikk sitt første barn og ville absolutt ikke ha heklede klær. Da var det ikke annet å gjøre for en med ambisjoner om å bli yndlingstante, enn å lære seg å strikke i en fei.

Det var jo ikke sånn at jeg aldri hadde strikket, så jeg hadde litt grunnkunnskapen inne. Jeg hadde likevel aldri strikket så mye mer enn et skjerf og en veske som aldri ble ferdig. Apropos den vesken, den fant jeg i en pose på loftet og jeg må jo si at den var ikke særlig vellykket, så den ble rekt opp og forvandlet til andre ting.

Jeg er en ganske allsidig strikker og prøver gjerne nye ting, være seg mønster eller struktur. Det er alltid gøy å se hvordan et plagg trylles frem. Jeg bruker YouTube aktivt for å finne utav nye teknikker eller forstå oppskrifter bedre. Jeg synes ofte det er lettere å få til nye ting når jeg ser hvordan det blir gjort. Da sjansen bød seg for å kunne strikke noe spennende og skrive om det, heiv jeg meg på.

Informasjon om strikkeprosjektet Honeysuckle fra Camilla Pihl

Modell: Honeysuckle
Designer:Camilla Pihl
GarnOlava
Farge:901 Sort, 903 Natur og 906 oliven
Størrelse:xl

Litt om Olava garnet fra Camilla Pihl

Bilde av garnnøster i hvitt olivengrønt og mørkeblått, garnnøster fra camilla pihl, camilla pihl olava
Garnnøster av «Camilla Pihl Olava» garnet fra House of Yarn.

Olava fra Camilla Pihl er et klassisk, enkeltrådet garn i 50 % ren alpakka og 50 % peruansk highland-ull. Garnet er godt på pinnene, og det er lett å strikke med og få jevnt.

Garnet lukter til og med ull, og bringer tilbake minner om barndommens gårdsturer på sommeren og kosing med kopplam.

Strikke-skribent – Herdis B. Rögnvaldsdòttir

Prosessen med å strikke Camilla Pihl Honeysuckle

Jeg startet med å strikke en prøvelapp. Jeg strikker vanligvis litt fast, så jeg synes det er viktig å teste ut strikkefastheten. Jeg endte opp med å gå opp en pinnestørrelse.

Ermene til genseren hektet på en strikkepinne og starten på bolen til genseren som ligger på et planke-gulv, honeysuckle genser fra Camilla Pihl
Genseren begynner å komme seg og både ermene og bunnen av genseren er begynt å ta form på dette bildet.

Bolen

Genseren strikkes nedenfra og opp. Jeg er vant til å strikke andre veien, det er da lettere å regulerer lengden om man ønsker det. Siden jeg liker å ha litt lengde på genserne mine strikket jeg litt lenger enn oppskriften tilsa før jeg begynte på bærestykket, så jeg brukte litt mer garn.

Bolen er strikket i vanlig glattstrikk, så den gikk i en fei.

Ermene

Siden jeg synes settepinner er fryktelig knotete og kjedelig har jeg prøvd meg på magic loop med litt varierende hell. Jeg har alltid hatt lyst til å prøve å strikke begge ermene samtidig på denne måten, så jeg tenkte at nå er muligheten der.

Jeg gjør som jeg pleier å gjøre når noe nytt skal prøves, jeg går til YouTube! Og der fant jeg ut hvorfor kanskje ikke alle mine tidligere forsøk har vært like suksessfulle, det er nemlig lurt å bruke rundpinne med myk vaier. Det gjorde hele forskjellene. Så det gikk faktisk ganske fort med ermene.

Bærestykket

Starten på bærestykket knotet jeg litt med. Jeg klarte på en eller annen måte å få feil maskeantall på front og baksiden ved felling til ermene. Så da jeg begynte på mønsteret, der en rapport skal være midt foran, ble det helt galt.

Så jeg måtte rekke opp og telle og telle og telle, og så justere for å få det til å bli riktig. Da er det bare en god porsjon tålmodighet som duger. Når det var unnagjort, var resten dans på roser.

Det var utrolig moro å strikke mønsteret. Det var så vanskelig å legge fra seg, skulle bare strikke en omgang til, bare en omgang til.

Strikkeskribent – Herdis B. Rögnvaldsdòttir

Vrangborden på halsen strikkes ganske lang for så å syes dobbel sammen på innsiden. Det ble også veldig fint. Jeg synes alt i alt at det var veldig moro å strikke Honeysuckle fra Camilla Pihl.

Garnet var behagelig å strikke med, og mønsteret er utrolig fint. Vrangbordene er litt annerledes enn jeg er vant til. De er strikket vridd rett og vrang, istedenfor den vanlige rett og vrang. Det ga vrangborden et litt annet utrykk, som ble veldig fint.

Herdis i kledd Honeysuckle-genser fra Camilla Pihl foran en hvit murvegg
Her kan dere se det endelige resultatet. Et prakteksemplar av en Honeysuckle-genser fra Camilla Pihl, strikket helt og holdent av vår strikke-skribent Herdis.

En lærer så lenge en lever. Så vil du ha en varm, deilig myk og romslig genser til sene høstkvelder, vil jeg så absolutt anbefale Camilla Pihls Honeysuckle.

Det er en litt oversized genser, så jeg ser jo at jeg kanskje skulle ha strikket den i en str mindre. En annen ting som også kanskje er litt dumt når det kommer til oss som bruker litt større størrelser, er at selv om vi er større over mage og bryst , så har vi jo nødvendigvis ikke så mye lengre ermer. Så jeg kommer nok til å bruke målebåndet litt mer fremover og ta utgangspunktet i virkelig lengde og ikke bare følge oppskriftene blindt på det punktet. Det er nemlig ikke første gang jeg sitter med ferdigprodukt med litt for lange ermer.

Hvis du vil se litt av hva jeg driver med kan du følge meg på Instagram. Der heter jeg knittingdisa.

Innlegget Herdis strikker Camilla Pihl Honeysuckle. Se fra start til slutt. dukket først opp på Tusen Ideer.

Camilla Pihl crocus

$
0
0


Hellu!

Jeg er Solveig, en 24 år gammel bergenser som har vært så heldig å få dele på Tusenideer.no!

Samtidig som du får en innføring i Camilla Pihls Crocus Cardigan 101, kommer jeg og til å dele litt fra en strikkeavhengig pikes hverdag. Setter du pris på uformell blogging, og strikkerelatert innhold med tips og triks er du kommet riktig sted!

Jeg håper du finner innlegget inspirerende og interessant, og får lyst å strikke denne perla av et strikkeprodukt!

Informasjon om strikkeprosjektet Crocus fra Camilla Pihl

Modell: Crocus
Designer:Camilla Pihl
GarnFnugg
Farge:902 Hvit, 908 Marine og 904 Himmelblå

Ingenting er som et helt nytt strikketøy

Det er få følelser som kan måle seg med gleden av et helt nytt strikketøy – if you know, you know. Et øyeblikk glemmer du alle problemene du kommer til å få underveis, og bare nyter blikket av urørt garn. Selv om jeg er stor fan av å kjøre eget løp og finne på oppskriften underveis, er det noe deilig med en ferdig pakke, garn og oppskrift rett i posten. Er du nybegynner ville jeg definitivt anbefale dette! Ikke vær skremt av tanken på å strikke – det er noe herk i starten, men som enhver hobby blir det bare kjekkere og kjekkere jo mer du forstår og lærer. 

Solveig som står ikledd en hvit og blå cardigan kalt Crocus fra Camilla Pihl mens hun lener seg til en søyle av mur, Crocus camilla pihl

Crocus-gensren, kjempe rask å strikke

Jeg kaller Camilla Pihl Crocus, 24-timers genseren da dette er den. raskeste. genseren. du. kan. strikke.

Strikkeskribent, Solveig Rebnord

Om du er nybegynner eller utålmodig er dette genseren for deg. Med pinne 15, frem og tilbake, er det nesten trist hvor fort den blir ferdig. Jeg valgte blåtoner, men cardiganen kan også strikkes i rosa/peachy toner som også er kjempefin! Det strikkes med dobbel tråd, og garnet Fnugg er deeeilig og mykt. 

Solveig står og lener seg inntil en vegg med en fot ikledd Camilla Pihl-genseren

Utypisk og stillig strikkegenser

Ikke bare er Camilla Pihl Crocus-cardiganen enkel og rask å strikke, tror jeg det er det plagget jeg eier som mest sannsynlig kunne vært kjøpt i en butikk. Dette er akkurat veien strikking har tatt og jeg er her for det! Selv om jeg ønsker å vise at det er et godt håndarbeide bak, vil jeg selv at plaggene skal skille seg ut fra strikkeplaggene veldig mange forbinder med gamledager.

Strikking har definitivt gjennomgått en holdningsendring de siste årene, og denne trenden håper jeg bare vokser og vokser. Å vite hvor mye arbeid og tid du har lagt ned i genseren din tror jeg de fleste har godt av å kjenne på i Fast-Fashion boblen vi lever i i dag.

Bildemontasje med 3 bilder med solveig ikledd Camilla Pihl crocus-genseren og et nærbilde av gensren med et smykke i midten, Camilla Pihl Crocus montasje

Litt om prosessen med å strikke Camilla Pihl Crocus

Som sagt ble bolen til Crocus-genseren bare strikket frem og tilbake, til en deler for ermer, og bakstykket var da enkelt uten noe som helst fellinger bak. 

I følge oppskriften skulle også ermene strikkes frem og tilbake, for deretter å sys sammen etter. Kanskje dette er enklere om du er helt ny, men jeg for min del unngår all sying overhodet mulig. Jeg kunne ikke se andre grunner til å ikke strikke det rundt som vanlig, så jeg gjorde dette. 

Jeg klarte meg også med bare med en 15 mm rundpinne hele genseren. Med hjelpepinner eller store sikkerhetsnåler slipper du kjøpe korte og lange rundpinner, i tillegg til strømpepinner. Etter at lillesøster introduserte meg til Magic Loop er også dette en gjenganger jeg alltid bruker. Det er bare å google så finnes det mange mange videoer på dette!

Jeg opplevde at ermene var litt større i diameter enn genserens ermehull. Pass derfor alltid på å sette dem sammen med nåler før du syr dem på,og fordeler om en av delene er hakket større en den motsatte.

For å maske sammen skuldrene er det en haug med teknikker, enten dette er med nål eller strikkepinne eller hva som helst. Jeg er for evig forelsket i Drops sin video om hvordan en usynlig søm strikkes vrange mot vrange: https://www.garnstudio.com/video.php?id=124&lang=no

Pass i hvert fall på at du ikke feller av om du vil benytte en slik metode.

Nærbilde av Solveig ikledd Camilla Pihl crocus bildet der hun står ved en gammel murmue med en solfyltbakgrunn
Solveig står ikledd den blåe og hvite Crocus-cardiganen og lener seg inntil en murbue som har vekster som vokser oppover seg

Ferdig med montering av Crocus-cardiganen

Etter en dag med montering var cardiganen endelig komplett, og måtte tas med på vift. Trenger ikke overbevise om at dette er et plagg en legger merke til, og warning: du blir utsatt for en god del komplimenter. Siden Bergens været har PMS, var det plutselig 26 grader og sol, men på vei hjem var den helt perfekt å hive på.

Bildemontasje med 2 bilder av Solveig ikledd crocus-genseren, bilde 1 nærbilde, på bilde 2 sitter solveig på en benk i en park i Bergen, Crocus-cardigan fra Camilla Pihl

Litt tips og råd når du skal strikke Camilla Pihl Crocus

Noen ting du bør vite om:

  • Det suger, men det har vært en del dryss og loing fra denne cardiganen, som alltid ved valg av børstet alpakka eller mohair. Dette er litt kjipt med svarte klær som tiltrekker seg alt innen en meter radius. Jeg har fått et kjerringråd om å fryse den som jeg enda ikke har prøvd, men skal! Ellers er det nok bare å bruke den mye, så det meste får falle av. Etter to ganger synes jeg allerede den var ti ganger bedre!
  • Jeg endte opp med å kjøpe et nytt lyseblå garnnøste i butikk. Det var akkurat, vi snakker akkurat +- 2 cm som manglet. Godt mulig at dette er på grunn av strikkefastheten, men ville anbefale å være påpasselig med tanke på denne. De andre var derimot det helt grei med tanke på mengde
Solveig er ikledd Crocus-genseren med håret flagrende bak seg i vinden med en murvegg med klatreplanter i en park i Bergen, camilla pihl, crocus-genser

Strikking, mer enn kun en hobby for meg

Da bachelorgraden i økonomi skulle fullføres i vår, var det en selvfølge hvilket tema som skulle pryde oppgaven. Det er ikke gjort nok dokumentering av strikketrenden med tanke på hvor stort det har blitt! SIFOs undersøkelse i 2016 viste at hele hele 29% av kvinner mellom 18-29 år hadde strikket minst ett plagg i løpet av året. Gleder meg til å se hvordan fremtiden til strikking fortsetter, og nye unge menn og kvinner blir inspirert til å prøve det ut. 

Behovene jeg dekker med hobbyen tror jeg mange kan kjenne seg igjen i. Det er langt ifra strikkeproduktet som er viktigst; det er hele prosessen. Strikking kan være sosialt, det er avslappende, men samtidig produktivt. Å ikke ende opp med å scrolle på mobilen er også nr.1 fordel jeg føler på. Å lage noe eget, samtidig som det ikke krever at du setter tid av egen tid til dette, gjør strikking til den ideelle hobby. 

Runder av med ett stk jente som er evig glad photoshooten er ferdig – definitivt noe man må venne seg til.

Solveig står og smiler bredt mens hun lager ganster-tegn med hendene sine ikledd crocus-genseren under en murbue, crocus-genser fra Camilla Pihl

Følg med for å se mine nye prosjekter

På pinnene nå har jeg en ny cardigan med striper – egenprodusert og inspirert av en cardigan av merket Noella. Anbefaler derfor at du returner for å lese om denne 😉

Håper du fikk enda mer lyst å prøve ut denne cardiganen – jeg anbefaler den 100% 

Følg meg gjerne på instagram på @solveigreb som per nå er ræva mtp strikkeinnhold, men skal rettes mot strikking mer og mer. (Unnskyld bikinibildet) Jeg retter meg veldig mot moderne strikk for kvinner i min aldersgruppe, så om du liker gode bilder og oppdatert innhold er dette stedet for deg! 

Til neste gang, peace out

☮✌☮

Innlegget Camilla Pihl <span><br >crocus</span> dukket først opp på Tusen Ideer.

Camilla Pihl genseren Kari

$
0
0

Dette innlegget er skrevet av strikkeskribenten Silje Amundsen som har strikket den stripete Kari-genseren fra Camilla Pihl strikk

Jeg er en 30 år gammel sørlandsjente som har fått en ekstrem interesse for strikking. Jeg elsker å strikke, og en ser meg nesten alltid med et strikketøy i hendene. Jeg har enda masse å lære.

Og jeg tror aldri at jeg vil bli ferdig utlært da det hele tiden er noe nytt en kan teste ut.

Camilla Pihl kari-genser som henger over en stilig og moderne stol

Jeg knakk aldri strikkekoden når jeg hadde kunst og håndverk på ungdomsskolen

Silje Amundsen

Jeg knakk aldri strikkekoden når jeg hadde kunst og håndverk på ungdomsskolen så da jeg virkelig bestemte meg for å lære meg å strikke så ble youtube min gode støttespiller. Jeg har alltid hatt flere flinke strikkere i nær familie som kunne hjelpe meg ved behov, men når en jobber nattevakt så er det ikke bare bare å ringe folk kl 03 på natten for å spørre om hjelp.

Jeg ble tipset av ei strikkevenninne om at tusenideer.no ønsket seg nye/flere strikkeskribenter til å strikke og skrive om strikkepakker som Camilla Pihl Kari. Dette syns jeg hørtes veldig spennende ut og jeg fikk sendt av gårde en mail. Gleden var ekstremt stor da jeg fikk positivt svar tilbake. For en glede å få lov og muligheten til å strikke for tusenideer.no! Få strikke den nydelige Camilla Pihl genseren Kari. Den strikkes i det deilige garnet Camilla Pihl Fnugg.

Da jeg fikk spørsmål om hvilke farger jeg ønsket meg til Kari-genseren fra Camilla Pihl, så var valget enkelt. Jeg elsker blått så det måtte selvfølgelig bli i blånyanser.

Litt om Kari-genseren fra Camilla Pihl

Modell: Kari stripet
Designer:Camilla Pihl
GarnFnugg
Farge:902 Hvit, 908 Marine og 904 Himmelblå

Litt om prosessen for å strikke Camilla Pihl stripet Kari-genser

Kari-genseren fra Camilla Pihl er enkel å strikke og jeg mener dette er en genser som alle kan klare å strikke uansett om en har strikket lite eller mye før. Kan du strikke rett og vrang så kan du strikke denne nydelige genseren!

Den stripete Kari-genseren strikkes på store pinner. Det vil si pinne størrelse 12 og 15. Jeg har aldri strikket med så store pinner før, men det var en gøy erfaring så det blir nok flere strikkeprosjekter på samme pinnestørrelse. Det går fort unna, det er gøy å se maskene så tydelig og plagget ble veldig luftig. Garnet en bruker er det myke, gode garnet fnugg fra Camilla Pihl. Garnet er i 100% børstet naturlig alpakka. Det er superlett og silkemykt. Et godt garn.

Før du skal strikke denne Kari-genseren fra Camilla Pihl, så må du huske å strikke en prøvelapp. Når pinnene er så store som de er her, så er det fort at en strikker strammere eller løsere enn det en pleier når en strikker på mindre pinner.

Litt om størrelser

Jeg klarte å holde meg til samme pinnestørrelse som i oppskriften, men jeg målte flere ganger underveis for å sjekke at det fremdeles stemte. Camilla Pihl kari-genseren er en oversized genser og det kan være lurt å sjekke de oppgitte målene i oppskriften med en genser du har strikket fra før.

Min personlige mening er at en burde velge en størrelse større enn det en pleier å bruke. Da får man en skikkelig oversized kari-genser. Syns det ble litt for lite oversized nå. Så til neste gang så skal jeg nok gå opp en størrelse.

Delene som utgjør Camilla Pihl Kari-genseren

Silje som står og lener seg mot et tre, ikledd blå-hvit-mørkeblå Camilla Pihl Kari-genser

Camilla Pihl kari-genseren strikkes i 4 deler. Bakstykke, forstykke og 2 armer. Hele genseren strikkes i 2 tråder. Det blir en del tråder å feste til slutt, men resultatet blir kjempe fint! Når alle delene til Kari-genseren er strikket så skal en sy sammen armene og forstykke og bakstykket. Her er det viktig at når en har byttet farge når en strikker så har en litt lengre tråd enn en kanskje pleier å ha så en kan sy sammen delene. Dette er fordi en skal sy sammen den blå delen med den blå tråden og den hvite delen med den hvite tråden.

Elsket å strikke Kari-genseren fra Camilla Pihl! Det er en genser som en kan strikke hvor som helst! Enten på bussen eller på besøk hos venner. Det blir absolutt flere av denne da den er lettvin å strikke og deilig å ha på seg! Passer perfekt på en kjølig høstkveld ute! Dersom du vil følge med på instagram så kan du finne meg under navnet @siljesstrikkeliv, jeg har også en egen blogg på nettsiden min siljesstrikkeliv.no

Innlegget Camilla Pihl genseren Kari dukket først opp på Tusen Ideer.

Viewing all 1057 articles
Browse latest View live